Intervju med Arkado inför släppet av deras debutalbum

I början på nästa år (troligtvis i februari) släpper det melodiösa rockbandet Arkado ett debutalbum via bolaget AOR Heaven. DMB`s Joakim Strångert har varit i kontakt med keyboardisten Mikael Svensson och ställt lite frågor inför det kommande skivsläppet.

Vem är du och vad gör du när du inte sysslar med musik?

Jag är en glad skåning som jobbar med Transport & logistik. Samt en hel del träning, när tiden ger tillåtelse. Spenderar dock just nu, min mesta tid i min studio i Helsingborg ( LdM Studios ). Vilket är helt fantastiskt.

Kan du berätta lite kort om hur och när Arkado blev ett band?

ARKADO är ett band som egentligen har sitt ursprung i vårt gamla ungdomsband, BB2 och bildades på 80-talet. Ett gäng killar som alla kom från en by utanför Helsingborg, som heter Ödåkra. Vi gick skilda vägar 1988, ungefär. Och träffades igen 2017-18, då vi ombads att spela på en liten tillställning i Helsingborg. Då under namnet BB2. Efter spelningen ville vi fortsätta, men vissa medlemmar fick ersättas pga. geografiska förutsättningar i boendet. Då bildades istället ARKADO. Som faktiskt är Ödåkra, baklänges. Om man tar bort prickarna över O:et, förstås. Blev för oss, lite självklart med det namnet, när det kom upp.

Vilka bandmedlemmar är ni och vad ni har för bakgrund?

Vi är följande:
Philip Lindström – Sång ( Find Me, Cruzh, Nitrate, m.fl. Å den enda medlemmen, som inte härstammar från Ödåkra )

Mikael Svensson – Keyboards. ( Tidigare Keyboard spelare i BB2, ACACIA. Jobbat lite som låtskrivare för EMI, Marianne osv.. )

Mikael Skafar – Trummor ( BB2, Dawn of Oblivion m.fl )

Martin Kirschner – Gitarr ( BB2 )

Bernt Lundgren – Bas ( BB2 )

Mats Nilsson – Gitarr ( Brandsta City Släckers, M.fl. )

Hur vill du beskriva er musik och vilka förebilder har ni?

Vår musik vill vi gärna ha som melodiös hederlig Rock. Gärna med liten ”personlig” twist, så att säga. ”Sing-a-long” vänliga refränger, med lite blandad attityd i låtarna och arrangemangen. Ibland lite feta å rockiga ”synth” inslag. Men fortfarande inom AOR genen, med goa gitarrer. Ja, en go mix av det mesta.

Tar ni hjälp med låtskrivandet eller skriver ni era låtar själva?

Allt material är eget skrivet. Det är liksom en del av grejen. Sen ser jag till att arrangera och producera låtarna. Samt att få dom inspelade och på plats.
Största delen av min drivkraft, är att få skriva, arrangera och producera. Finns ju inget bättre, att göra.

Hur viktig anser du texten är i er musik?

Texterna är givetvis viktiga. Vi försöker att blanda och ge lite i ämnena i våra texter. Vi har texter som rör miljön, vad som varit och bör bli. Hjärta å smärta, givetvis. Med mera. Så självklart är det viktigt att texterna, får en roll i låtarna.

Genom vilka kanaler försöker ni få ut er musik?

Först och främst så är det nu via AOR Heaven, som musiken kommer att kanaliseras, då vi är i relation med dom på denna första plattan
Plattan släpps globalt, och landar givetvis också på samtliga streamingtjänster såsom Spotify, Deezer, Itunes etc..

Kan du berätta lite om hur det gick till när ni fick skivkontrakt?

Vi har en låt som heter ”Dont rape the Nature”. En låt som skrevs redan på slutet 80 talet. Dess ämne är om mer nu aktuellt, än då. Så jag kände det skulle vara kul att ”liva upp låten”, och satte mig och arrade upp den, till vad vi anser var ”idag”. Därefter, åtog sig vår trummis ( Skafar ) att skapa en liten video på låten, för att understryka budskapet med den. På skoj ( och givetvis, lite allvar ), la vi ut denna på Youtube. Sen gick det väldigt fort. AR FM i UK hörde av sig redan efter några timmar och ville släppa låten i UK. Ett antal tyska kanaler, strax efter, och sedan, kom vi i kontakt med AOR Heaven. Faktiskt då genom, Dennis Butabi, i Cruzh, som hörde våra låtar, och skickade ner till AOR Heaven. För att kolla vad dom tyckte. Svaret blev om vi hade mer material. Och det hade vi givetvis, som vi skickade ner till dom. Dom nappade direkt, och ville skriva kontrakt.

Kul! Kommer ni släppa någon singel inom en snar framtid?

Mmmm. Som det ser ut nu, kommer ev, både en och kanske 2 singlar innan Albumet släpps. Inget bestämt till 100%, så jag behöver lämna den frågan lite öppen
Men isåfall kommer singeln mest troligt att enbart släppas ”elektroniskt” så att säga.

Emil Knabe (Sapphire Eyes) är med och spelar på en av era låtar. Hur kom ni i kontakt?

Emil och jag har känt varandra sedan gymnasietiden. Och vi spelade även tillsammans i Acacia, Roxanne osv. för många år sedan.
Emil är en sanslöst bra gitarrist, som enligt mig, en av de absolut bästa. Då Emil har spelat på en del av låtarna som jag och min dåvarande kompanjon skrev när vi skrev till bl.a EMI på 90 talet, tyckte jag det skulle vara jättekul om Emil kunde tänka sig att lägga gitarr på en av låtarna. Och det gjorde han. Och fantastiskt bra blev det.

Har ni fler gästmusiker på ert kommande album?

Nej, det blev inga fler, på detta albumet

Vem skulle du vilja ha med om du fick drömma?

Haha, ja du. En samvetsfråga, som jag på vilken, givetvis måste svara, de befintliga bandmedlemmarna. Men utöver dessas, är det otvivelaktigt, Emil Knabe. Emil tillför verkligen på ett fantastiskt sätt, med sin spelstil.
Men det finns givetvis fler. Finns ju så många fantastiskt duktiga musiker, som alla på sitt sätt tillför, på sitt egna sätt.

Vilka tror du lyssnar på er musik?

Bra fråga. Finns ju en trogen skara till den fantastiska AOR musiken. Inte konstigt då det finns så många superbra band. men givetvis, vill vi förhoppningsvis kunna ”ta vår plats” i denna publiken. Det är ju det man hoppas mest på. Att folk ska tycka om det man skriver är ju det man önskar mest. Och att dom kan uppskatta det lika mycket som vi gör.
Egentligen, spelar det ingen roll, vem som lyssnar. Bara dom uppskattar det.

Har ni hunnit med någon spelning än?

Nej, inte i befintlig konstellation. Men vid repar konsekvent, för att kunna efter årsskiftet vara redo, att gå på scen. Å det går starkt framåt, å vi e snart redo.

När släpps ert nya album?

Albumet kommer mest troligt inte förrän början på februari då vi blivit lite sena med sista spåren.

Tack så mycket, Mikael! Finns det något mer du vill tillägga?

Känner mig bara oerhört tacksam att få pyssla med musik, tillsammans med alla dessa fantastiska musikers, man har runt sig. Inspireras dagligen av de flesta andra band inom AOR genen. De e galet vad det finns mycket bra musik och band.Inte minst i Sverige!

Vill också rikta speciellt STORT tack till Dennis Butabi, i Cruzh, som har varit en stor del i att vi verkligen kommit igång och tagit oss så här långt.
Tack Dennis, du e bäst!!

//Joakim Strångert

Lämna ett svar