Recension: CWF – “II”

Efter att ha snöat in på göteborgska Avatar och lite tyngre tongångar ett tag, var det skönt att få bryta med att få snurra igång CWF:s senaste alster. Som ni säkert redan vet är detta förkortningen för Champlin, Williams och Friestedt. Peter Friestedt är Strömstadsonen som drog till LA och började jobba med de stora namnen. Samarbetet med Bill Champlin och Joseph Williams ha nu pågått en längre tid.

Den nya plattan innehåller 10 spår där jag besviket inser att allt inte är ”nytt”. Man har med ett sig ett flertal gästartister som musiker, låtskrivare och sångare. Ingen dålig skara måste jag säga, eller vad sägs om Lars Säfsund, Robert Säll, Frank Ådahl, Jay Graydon, Randy Goodrum och inte minst, Michael McDonald!

På inledningsspåret, Ranaway Dancer, lyser det igenom att Lars och Robert varit delaktiga. Det är en mycket stark öppningslåt och plattans bästa, enligt mig. En AOR- låt av mycket hög klass och är stundtals starkt besläktad med flera låtar av Work of Art. Den tål att lyssnas på om och om igen.
10 Miles släpptes på EP 2018. Helt klart en skön Westcoast-låt där både Bill och Joseph glänser med sin sång, men tråkigt att den redan legat ute på digitala plattformar ett par år.
Love in the World gästas man av den helt fantastiska sångaren Michael McDonald. Låten känns skön i vers och refräng.

Även Amandas Disguise finns med på EP:n som getts ut tidigare och får därför samma reaktion som 10 Miles från mig.
På Between The Lines är en lugn och fin låt.
Look Away från det klassiska albumet Chicago 19 var stor favorit för mig när den släpptes i slutet på det gyllene 80-talet. Tyvärr tycker jag inte att denna versionen når samma status hos mig. Den känns lite trött om jag ska vara ärlig.
Sedan följer All That I Want som har en härlig Toto-känsla i refrängen. Kanske mest för att det är Joseph som sjunger den.
Restless Love är nog albumets mest neutrala låt. Lugn och fin, men den fångar en inte riktigt.
Fru (Tamara) Champlin river loss med sin riviga röst i Price Of Love. Skivans kanske rockigaste låt med en refräng som sätter sig direkt.
Avslutningsvis kommer Sometimes You Win, en lugn ballad, ganska typisk Bill Champlin-låt.

  1. Runaway Dancer
  2. 10 Miles
  3. Love In The World
  4. Amandas Disguise
  5. Between The Lines
  6. Look Away
  7. All That I Want
  8. Restless Love
  9. Price Of Love
  10. Sometimes You Win

Det här är inte en skiva som överraskar, men man lyssnar nog inte på CWF för att bli överraskad heller. Tvärt om! Det är tryggt och välpolerat.
Vill man ha en klassisk blandning av Westcoast och Aor med väldigt, väldigt djupa rötter i 80- och till viss del 70-talet, då ska man lyssna på detta.
Musiker, låtskrivare, sångare och produktion är av yttersta världsklass.
Peter gör ett fantastiskt jobb med teknik, sin gitarr och de personer som han samlat ihop.

Det som till nackdel är att man tar med två låtar som relativt nyligen släpptes på EP samt en i mina öron ganska misslyckad version av Look Away som är värd så mycket mer.
Det positiva är att allt är så superproffsigt och för mig är inledningsspåret albumets stora utropstecken, en låt jag kommer ta fram lite då och då en lång tid framåt.

Betyg 6/10

Albumet släpps nu på fredag.

Skriven av: Joakim Strångert

Lämna ett svar