Recension: FM – “Synchronized”

Synchronized är FMs tolfte album sedan 1984 och ska jag vara ärlig (vilket jag ska vara) så har jag inte direkt några förväntningar då jag inte lyssnat så mycket på dem förr. Därför tog jag denna genomlyssning och recension som en överraskning, vilket det också blev på flera sätt än ett.

Skivan inleds med låten ‘Synchronized’ så onekligen är rätt så groovy och svängig. Den har ett klassiskt sound men tråkigt nog lyfter den aldrig riktigt. Versen är den bästa delen på låten, vilket för mig känns lite tråkigt. Jag vill helst se fram emot refrängen då det känns som har något att längta efter. De kommande låtarna ‘Superstar’ och ‘Best of Times’ lyfter kvaliteten lite mer med bland annat ett modernare sound där den sistnämnda påminner lite om bandet Boston.

‘Ghosts of You and I’ har ett lugnare tempo med piano och lite smöraktig sång. Därmed är detta albumets powerballad. Efter det kommer ‘Broken’ som är skivans solklara höjdpunkt. De tydliga vibbarna av Toto är till låtens fördel och de olika partierna vävs in i varandra på ett utmärkt sätt. Spela gärna upp låten med finjusterad och ordentlig bas så att just basen framhävs med sitt härliga groove som agerar stöttepelare åt de resterna instrumenten. Låtarna ‘Change For the Better’ och ‘End of Days’ följer upp ‘Broken’ på ett angenämt sätt där främst ‘Change For the Better’ har en refräng i toppklass.

Av de resterande låtarna är ‘Pray’ och ‘Angels Cried’ tyvärr skivans lågvatten där inget verkar hända. All fart och fläkt är som bortblåst och jag kommer definitivt inte komma ihåg dem efter att jag skrivit detta. ‘Walk Through the Fire’ och ‘Hell or High Water’ räddar upp läget något under skivan sista tredjedel.

Slutligen avslutas albumet med ‘Ready For Me’ som tråkigt nog rundar av hela kalaset på ett ganska så dystert sätt som en av de minst imponerande låtarna. De allra bästa låtarna finns därmed vid mittenpartiet av skivan vilket för mig är förbryllande då jag tycker att man ska både börja och avsluta med sina säkraste kort. Tack vare detta varierande resultat på alla låtar så känner jag mig ganska tveksam för ett slutbetyg. På den positiva sidan så föredrar jag att få höra en låt i toppklass som ‘Broken’ även om det innebär att jag även får genomgå lite sämre alster såsom ‘Pray’ och ‘Angels Cried’ framför att få lyssna igenom en rakt igenom ok skiva.

Betyg: 7/10

Musiker
Steve Overland – Vocals and Guitars
Merv Goldsworthy – Bass Guitar
Pete Jupp – Drums
Jem Davis – Keyboards
Jim Kirkpatrick – Guitars

Låtlista
Synchronized
Superstar
Best of Times
Ghosts of You and I
Broken
Change For the Better
End of Days
Pray
Walk Through the Fire
Hell or High Water
Angels Cried
Ready For Me

//DavidHGG

Lämna ett svar