Intervju med Peter Friestedt

DMB har varit kontakt med Gitarristen/låtskrivaren Peter Friestedt och bland bland annat ställt lite frågor om nya albumet “II”, som han släppt tillsammans med Bill Champlin och Joseph Williams.

Kan du först berätta lite kort om din bakgrund som musiker och hur allt började?

Jag fick min första elgitarr när jag var 12 år, en vit fender strat- kopia och jag började öva på allvar. Jag var hooked på musik, spelade en hel del piano och lärde mig om avancerad harmonik osv.Jag spelade mycket gospel när jag var i 20 års åldern bland annat med Per-Erik Hallin och diverse körer, jag spelade också storbandsjazz och kompade en del svenska artister i lokala sammanhang.

Sedan flera år tillbaka samarbetar du med Bill Champlin och Joseph Williams. Hur kom du i kontakt med dessa herrar?

Jag gjorde mina sista studier på college i Los Angeles och vann där också 1:a pris när jag blev utsedd att tävla för Los Angeles College Of Music mot de andra universiteten i Norra Kalifornien. Jag hade fått en god relation med några av lärarna på skolan och de hjälpte mig med min första inspelning.

Med den enorma boost av självförtroendet som detta resulterade i lånade jag min goda väns bil och körde över hela LA hem till Bill Champlin’s hus i Woodland Hills och presenterade min casette tape demo. Bill introducerade mig senare för Joseph Williams under inspelningarna
av The LA Project, mitt första album.

Nu är ni aktuella med ny musik igen. Kan du berätta lite vad man kan förvänta sig av den?

Vi har precis släppt Champlin Williams Friestedt – CWF II som den heter och vi har en fantastisk backup denna gång av Sony Music Japan med samma team som annars sköter Toto’s marknadsföring – vi låg för någon vecka sedan på 11 plats på Japan’s Top 100 vilket är helt enormt!! SoundPollution som distrubuerar i Europa gör också ett fint jobb och vi låg top 10 i Sverige i 3 veckor bland annat.
Albumet följer i fotspåren av det första men har kanske en större spännvidd av genrer, en låt som ”Love In The World” gränsar till soul/rnb och Tamara Champlin’s ”Price Of Love” drar åt den hårdare rocken. Vi är väldigt nöjda med plattan och som producent är jag extra nöjd med dess luftiga och transparenta ljudbild. Musiken andas och är inte lika komprimerad som många produktioner annars är idag.

Vilka medverkar på skivan förutom du, Bill och Joseph?

Vi är väldigt stolta över att ha med Michael McDonald och hans fru Amy McDonald på låten ”Love In The World”. Andra gäster är Michael Jackson/Quincy Jones trummis John JR Robinson på min låt ”Amanda’s Disguies”. Randy Goodrum och Bill’s fru Tamara Champlin är med och vi har även fina vokalinsatser av mina vänner Frank Ådahl och Lars Säfsund. Det är många fina gäster på denna platta och jag skulle gärna nämna alla men de kan bli ett väl långt svar.

5 år har gått sedan förra albumet. En ganska lång tid kan man tycka. Men ändå förstårligt eftersom ni är utspridda i både Sverige och USA. Hur funkar den processen?

Vi har väldigt roligt tillsammans när vi jobbar och känner till varandras styrkor, vi vet också hur vi ska producera varandra. Vanligtvis börjar vi med att göra vokalinspelnigar i Bill’s studio i Los Angeles, denna gång hade jag med ett par låtar jag skrivit och gjort demos på med Randy Goodrum och Bill hade också tagit fram några låtar till plattan, sedan skrev vi några spår i studion, Stefan Gunnarsson kom med en refräng som vi sedan skrev en låt utifrån, min gode vän Robert Säll och jag hade ett rhythm track som Bill och Tamara co- skrev melodi och text tillsammans med mig till.
Att samla alla gäster och slutföra alla mixar är ett tidsödande arbete och jag hade ett stort ansvar i detta. Jag hoppas att de hörs att detta är ett album som är gjort med passion och från hjärtat och inte är styrt av något uträknat och kalkylerat säljtänk.

Är det någon turné inplanerad i samband med att ni nu släppt ett nytt album?

Sony har redan börjat planera för en Japan turné så fort det är möjligt. Jag hoppas också att de blir spelningar i Europa men vi måste först vänta på att allt ska återgå till det normala i världen.

Skriven av Henric Wahlberg

Lämna ett svar