Intervju med Thomas ”Totte” Hansson i Stormburst.

Tjena Thomas och kul att du vill ta dig tid för DMB! Du spelar gitarr i bandet Stormburst. Kan du berätta lite om vilka ni är?

Hej, roligt att ni är intresserade! Vi är ett band som bildades sommaren 2014 och laguppställningen är för närvarande: Lars-Åke ”Plåtis” Nilsson på sång, jag Thomas ”Totte” Hansson på gitarr, Kent Jansson på bas, Pelle Hindén på trummor och Peter Östling, keyboard. Pelle är vår nyaste medlem som ersatte Peter Ytterberg när han slutade.

Jag upplever ert sound som ganska klassisk hårdrock från 80-talet där Lars-Åkes röst gör att man påminns en del om Scorpions. Varifrån hämtar ni er inspiration mest?

Vi har lite olika smak och referenser beträffande musiken men gemensamt för samtliga är väl just den klassiska melodiska hårdrocken med band som Boston, Deep Purple, Rainbow, Scorpions, Whitesnake, UFO och MSG. Jag gillar ju även AOR och Westcoast som Toto, Foreigner, Pages och sådana band. Så det blir en blandning av traditionell Hårdrock och AOR. Melodierna är alltid viktigast.

Du är uppvuxen i Malung. Det var också där du spelade i det lokala bandet Coastline i milleniets början. Ett band med flera starka låtar tycker jag. Kan du berätta lite om denna tiden?

Ja, det var så att Jan Hedlund (trummor) och Lars Melin (keyboard) ville skriva egna låtar och de var inne på att göra Female Fronted AOR. Jag och basisten Tomas Munters hakade på och det behövdes en riktigt bra sångerska, det var då vi upptäckte Helena Rosendahl. Skivan gavs ut 2003 på det Spanska skivbolaget Vinny Records och Marquee/Avalon i Japan. 

Vad mer kan du berätta om dig själv och din bakgrund?

Jag är i grund och botten trummis men började känna på gitarren 1984 och från 1988 ungefär bestämde jag mig för att enbart lira gitarr. Det blev många timmars övande per dag och skolan blev mindre viktig så att säga. Jag har även ett Country/Southern Rock band där jag är sångare och gitarrist. Totte & The Southern Ramblers heter det men vi har inte varit så aktiva på slutet. 

Vem är din största musikaliska förebild?

Det är ett band vid namn UFO.

Och på gitarr?

Michael Schenker.

Vad fick dig att börja spela gitarr?

När jag såg Michael Schenker på TV, rockgalan från Dortmund som visades tidigt 1984. Jag tyckte det var otroligt hur han spelade då. Det fanns en bra gitarrlärare i Malung också på den tiden, Bengt Mattsson. Även min syster uppmanade mig till att fortsätta med gitarren och så blev det.

Om du inte hade sysslat med musik, vad hade du gjort då?

Jag var och är väldigt språkintresserad och gick 3 årig Humanistisk linje på gymnasiet. Om jag hade haft tålamod och musiken inte hade tagit så stor plats, då skulle jag ha studerat till språklärare.

Vilka tre prylar hade du tagit med till en öde ö?

Ett hus med alla faciliteter, mat för resten av livet och en gitarr som man inte behöver byta strängar på.

Dalarna levererar och har levererat bra musik länge. Vad är det som gör detta tror du?

Jag är övertygad om att det har med den gamla spelmans och folkmusiktraditionen att göra. Själv härstammar jag från Rättvik och det har funnits spelmän i släkten sedan länge. Musikskolan spelar säkert en stor roll också, det är väl fortfarande idrott och i viss mån musik som gäller

Åter till Stormburst. Vem eller vilka av er skriver era låtar?

För den här skivan var det mest jag och Lars-Åke som skrev men vi är samtliga involverade i låtskrivarprocessen och arrangemanget av låtarna. Kent har flera nya bra låtar på gång till nästa skiva.

Vem är bandets ordningsman?

Lars-Åke är väl bra med att ta initiativ och så. 

Och vem är tvärtom

Ingen är riktigt på det viset, vi är för gamla nu.

Jag blir inte riktigt klok när jag ser er hemsida, men är ni mc- eller moppekillar?

Det får bli MC då eftersom Lars-Åke kör Harley-Davidson.

Vad skiljer den kommande plattan från förra?

Jag tycker att vi har mognat mer som låtskrivare, texterna är väl något bättre den här gången. Vi har haft mer tid på oss att skriva musik och spela in och det har varit till vår fördel. Kanske är produktionen något bättre och så är jag nöjd med mitt gitarrljud och samtligas insats.

Hur blir det med releaseparty, så här i Coronatider?

Tyvärr blir det ingen spelning utan en Coronasäker livestream på Stormburst’s facebooksida, Fredag 28:e Augusti kl.20.00. Det blir intervjuer om låtarna och videos och så, folk kommer att få ställa frågor också. Då är ni välkomna att titta.

Stort tack, Thomas! Det blir till att bänka sig med ett par kalla på fredag kväll med andra ord!
Lycka till med nya plattan och hoppas jag får se er live när det är tillåtet igen!

För DMB
Joakim Strångert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s