Recension: Tanna – “Storm In Paradise”

image description

Augusti var en månad med många bra skivsläpp, sannolikt bästa på mycket länge enligt mig. Det blir lätt att man plockar guldkorn som Lionville, Arctic Rain , Stormburst osv och lyssnar mycket på dem, vilket kan innebära att man missar nåt annat bra.

Som jag nämnt tidigare sitter jag gärna en stund framför Youtube och kollar musikvideos när familjen lagt sig på helgerna. En låt jag spelade gång på gång var Storm in Paradise med Tanna.

Tanna bildades i mitten av 80-talet under ledning av Tapani ”Tanna” Tikkanen. Man spelade skön rock på finska och bandet var framgångsrika i sitt hemland. Efter att bandet lagts ner blev det lite blandat utbud från Tapani. Han drev bl.a. bandet Prayer som jag lyssnat en del på. Tre album hann dom ge ut.

Som så många andra sökte han en nystart och med det återstartades bandet Tanna, men bara till namnet. Nya medlemmar, nytt sound och engelska som språk.
Jag älskar när man vågar ta ut svängarna och ge ut album med variation. Ska väl erkänna att vissa delar känns lite speciella som när man laddar för en refräng med orden- oh, oh, oh and a bottle of rum och varför blanda in Kim Kardashian i en låttitel samt refräng? På nåt vis lyckas man göra det med en fantastisk charm.

Tapani är en gitarrspelande songwriter med en skön röst som gärna berättar en historia. Musiken är härlig, melodisk rock som säkert kan placeras i flera olika fack. Jag ogillar att jämföra med andra band, men vissa partier påminner oerhört starkt om Thin Lizzys mjukare låtar.
Musikerna hanterar sina instrument ypperligt och jag Jukka Ihme är en grym gitarrist med ett ibland lite skrikigt sound och ibland nåt av det softaste jag hört.

Nu har jag haft skivan i högtalaren när jag snickrat på huset i några veckor och jag har inte lyssnat färdigt än. Ibland landar vissa band på en silkesbädd i hjärtat och Tanna är absolut ett sånt band för mig.
Betyg: (en stark) 9/10

För DMB
Joakim Strångert

Lämna ett svar