Intervju med Michael Palace

DMB har varit i kontakt med låtskrivaren/gitarristen och sångaren Michael Palace och bland annat ställt frågor kring det kommande albumet “Rock N Roll Radio” och alla hans spännande projekt. Trevlig läsning!

Har följt dig sedan Big Time tiden. Tror det var runt 2013 om jag inte har helt fel. Mycket har hänt sedan dess. Nya projekt, nya låtar och även mindre hår:) Kan du berätta lite om hur allt började och vad du kommer ihåg av den tiden?

Det stämmer nog! Jag kommer ihåg när DMB skrev om Big Time. Det var en av de första gångerna som någon skrev om min musik och det kändes extremt coolt när min dåvarande arbetskollega Leif Samuelsson sa att han hade läst om oss på bloggen. Ni är alltid först med att rapportera om nytt i AOR världen och jag har följt er också sen den tiden. 

Det har hänt en hel del sen dess minst sagt. I grund och botten en resa från liveartist, till studiomusiker och till producent och låtskrivare som är rollen jag trivs bäst i idag. (Håret blev överflödigt när jag gick in i det senaste stadiet.) Big Time tiden var otroligt kul och vi framträdde så ofta vi bara kunde runt hela Stockholm. En av höjdpunkterna var när vi öppnade för Houston i London. Vi var väldigt passionerade men det kändes efter ett tag som att vi stampade på en och samma plats och splittrades till slut efter två intensiva år. Vi skapade minnen för livet och än idag är flera av oss väldigt bra vänner


Strax efter detta kom jag i kontakt med Daniel Flores och vi inledde ett än idag framgångsrikt samarbete. Daniel tog in mig som gitarrist och låtskrivare på Harry Hess andra First Signal album “One Step Over The Line”, Göran Edmans Cry Of Dawn, och Toby Hitchcocks soloalbum. Helt plötsligt var jag med på tre olika album tillsammans med mina idoler och som grädde på moset erbjöds jag ett eget skivkontrakt av Frontiers! Sedan dess har det blivit två Palace album och medverkan på ett antal olika produktioner. Under tiden mellan “Binary Music” och det kommande Palace albumet “Rock And Roll Radio” började jag inse mer och mer att det är musikproduktion som är mitt största intresse och testade teorin med synthwave/rock projektet Platforms som jag har tillsammans med Jordan Cox. Vi släppte en fullängdare i början av året och det varma mottagandet gav mig självförtroendet att producera det nya Palace albumet fullt ut på egen hand.

I början på december har du en ny platta på gång. Kan du berätta lite om den och vad man kan förvänta sig?

Ja! Äntligen! På den nya plattan har jag försökt att ta allt det bästa med de tidigare släppen och leverera mer av det goda. Det bjuds som vanligt på en rejäl dos hooks, nostalgi och härlig feel-good AOR som passar likaväl till gymmet som roadtripen.  Nya albumet släpps den 4’e December.

Första singeln “Way Up Here” är riktigt bra. Vad handlar den låten om?

Tack så mycket! Låten handlar om längtan men om man läser innantill så handlar den om en pilot som är ute och flyger och längtar hem till sin kärlek och vice versa. Det viktigaste med låttexter tycker jag är att de är öppna för tolkning så att varje lyssnare kan hitta sin egna mening i de.

Har för mig att du har skrivit den låten tillsammans med Oscar Bromvall. Det är inte första gången ni jobbar tillsammans. Hur fungerar erat samarbete?

Ja det stämmer. Oscar Bromvall spelade gitarr i Big Time och vi har känt varandra sen innan dess också då vi gick på Fryshusets gymnasium tillsammans. Vi har otroligt kul när vi skriver tillsammans. Framförallt när vi skriver texter ihop och ska försöka bräcka varandra med den fyndigaste metaforen/ordvitsen. Låten “Hot Steel” på nya Palace albumet skrev vi också tillsammans och texten blev minst sagt festlig… Hans gitarrsolo på låten är helt klart på gitarrhjältenivå och utöver “Way Up Here” och “Hot Steel” skrev vi också låten “Castaway” tillsammans.

 2018 släppte du ditt senaste album  “Binary Music”. Gissar att den nya plattan kommer att låta lite annorlunda eller har jag fel?

Nya plattan låter självklart lite annorlunda. Framförallt i mixen och produktionen då det är första Palace plattan som jag har rattat själv fullt ut. Jag har dock otroligt mycket respekt för soundet som Daniel Flores har hjälpt att skapa och har gjort allt för att bygga vidare på det som fansen älskade. Jag tror att det har skett en naturlig utveckling i både låtskriveriet och produktionen och är väldigt nöjd med mottagandet av första singeln. Fansen kommer inte att bli besvikna tror jag.

Förutom ditt egna band så har du även medverkat i en rad olika projekt. Kanske en svår fråga att svara på men vilket projekt är du mest stolt över så här långt?

Jag är nog mest stolt över First Signal “One Step Over The Line” albumet där jag spelar gitarr. Det var startskottet till vart jag är idag och Harry Hess har varit en enorm förebild för mig som sångare (och Harem Scarem som band!) så det är jag sjukt stolt över. Det enda som bräcker det är nog projektet jag jobbar på i skrivande stund som jag inte kan nämna än.

I slutet på förra året startade du bandet Plattforms tillsammans med den amerikanske sångaren Jordan Cox. Kan du berätta lite om det?

Jag lärde känna Jordan Cox via instagram i September 2019 där vi började snacka musik och bestämde oss för att göra något ihop, det blev några singlar och ett helt album som finns att höra digitalt på bl.a Spotify och Bandcamp  “The Future That Never Happened”.  Musiken vi har har gjort tillsammans drar mycket mer åt pop hållet fast med minst lika mycket 80-tals influenser som allt annat jag gör. Det är väldigt skönt att varva med något annorlunda för att hålla sig inspirerad och vi kommer att släppa mer musik så småningom.

Vart ifrån hämtar du din inspiration som låtskrivare, musiker och även producent?

Min inspiration kommer mestadels från allt förutom AOR nuförtiden. Självklart lyssnar jag nästan varje dag på Starship och GIANT men jag gillar att upptäcka ny musik och att höra nya saker ännu mer. Varje fredag har jag som tradition att gå igenom alla New Music spellistor på Spotify och spara saker som inspirerar mig på olika sätt. Efter att jag har gjort det går jag alltid in på DMB och kollar vad det finns för nya AOR släpp.

Avslutningsvis, 2020 har ju som bekant varit ett väldigt annorlunda år minst sagt. Hur har corona påverkat dig som musiker och även privat?

Det har det och jag lider verkligen med alla som har drabbats av det. Jag har som tur är inte drabbats negativt av COVID än så länge och hoppas att saker vänder åt det bättre snart runt om i världen. Den långa karantäntiden gav mig ett tillfälle att lägga ner så mycket mer tid på musiken att jag i början av året lyckades säga upp mig från mitt gamla jobb och göra musik till ett heltidsyrke.

Skriven av Henric WahlbergLämna ett svar