Recension: Vanden Plas – ”The Ghost Xperiment-Illumination ”

The Ghost Xperiment – Illumination är den andra och sista delen av tyska Vanden Plas progressiva och symfoniska projekt titulerad The Ghost Xperiment. Blickar man tillbaka mot del ett (Awakening) av detta projekt så blir det tydligt att de symfoniska elementen fått ett litet uppsving nu och att låtarna överlag får lite mer rum att andas, speciellt på den 13 minuter långa ‘The Ouroboros’. Efter den första genomlyssningen var jag väldigt positiv till vad Vanden Plas åstadkommit. Tyvärr höll det inte i sig fullt ut.

Precis som på Awakening så innehåller Illumination storslagna melodier och svepande kompositioner. Det progressiva och symfoniska blandas väl vilket gör att soundet hela tiden pendlar mellan de två. Frågan är bara om låtarna fastnar hos en och om man blir hookad. Jag uppskattar exempelvis fokuset på lugnare låtar och lugnare partier, på låtar som ‘Ghost Engineers’ och ‘Black Waltz Death’ men det melodiska når sällan ändå fram, även om jag till stor del gillar det jag hör. Precis som soundet så pendlar jag mellan två tillstånd; att bli medryckt och att tappa intresse.

Trots att jag inte är helt gripen av albumet som helhet så vill jag slå ett slag för den avslutande bonuslåten ‘Krieg Kennt Keine Sieger’ som lyckas få mitt fulla godkännande trots att delar sjungs på tyska – Ledtråd: jag är inget fan av musik på tyska. Att soundet här även påminner till viss del om Kamelot gör inte saken sämre.

Det är också värt att nämna att Awakening och Illumination är två konceptalbum som kretsar kring den paranormala historien om den fiktiva Gideon Grace, som har lite grund i faktiska paranormala händelser. Detta är inget jag har grottat in mig på än men det finns att utforska för den nyfikne.

Till och med nu när jag skriver detta är jag kluven mellan att verkligen gilla det jag hör och att känna lite besvikelse. Mitt betyg får därför reflektera detta genom en stark 7:a som med lite finess från Vanden Plas sida lätt kunnat höjas ett eller ett par snäpp.

Betyg: 7/10

Låtlista:

  1. When the World is Falling Down
  2. Under the Horizon
  3. Black Waltz Death
  4. The Lonely Psychogon
  5. Fatal Arcadia
  6. The Ouroboros
  7. Ghost Engineers
  8. Krieg Kennt Keine Sieger – Bonus Track

//DavidHGG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s