Recension: Art Of Illusion – “X Marks The Spot”

Julen kom tidigt i år för många av oss som gillar melodiös rock. Förra fredagen släpptes tre skivor som många hade höga förväntningar på. Av reaktionerna och recensioner att döma känns det som att många fick sina förväntningar uppfyllda. Jag själv tror nog att tomten kommer nu på fredag då Art of Illusion släpper sin debut.
Bandet består av Anders Rydholm och Lars Säfsund som även har producerat plattan. Ingen av dessa herrar behöver någon närmare presentation.
Läs gärna intervjun vi gjorde med Anders den 4:e januari, där det finns en hel del matnyttigt att läsa inför skivsläppet: https://denmelodiosabloggen.com/2021/01/04/intervju-med-anders-rydholm-fran-art-illusion/
Musiken har inspirerats av bland annat Queen och Big Money så med andra ord blir det kraftfullt, pampigt och experimentellt.

Plattan inleds med ”Wild And Free” som är en riktig rökare och sedan följer ”Run” som doftar tidiga Toto.
I ”My Loveless Lullaby” tar ut svängarna med kraftfulla körer och med lite sagolik krydda.
”Waltz For The Movies” är låt nummer fyra. Jag älskar hur man okontrollerat släpper sargen och Lars visar verkligen vilken klass han håller.
Albumet innehåller två fina ballader, ”Race Against Time” och ”4 AM”. Den sistnämnda tror jag är en blivande klassiker. Tycker texten är riktigt snyggt skriven. Otroligt bra!
”A Culinary Detour” har vissa kopplingar till Lasse Holms ”Canneloni Macaroni”. Nu är man ute och balanserar tryggt på stupets kant. En blandning av humor och opera.
Utöver detta har vi låtar som ”Snakebite Charm”, ”Let The Games Begin”, ”Catch You If I Can”, ”Ramptant Fire” och min favorit ”Go”. Alla är AOR-låtar av högsta klass.

Om jag kort ska beskriva Art of Illusion så är det grymt skrivna, varierande och arrangerade låtar. Jag gissar att Anders har haft ett stort självförtroende i låtskrivandet. Han blandar och överraskar på ett snyggt sätt, vilket jag faller pladask för.
Jag vill ge en stor eloge till medverkande musiker och flera av gitarrsolona är helt fantastiska.
Och sist och inte minst, ni har aldrig hört Lars glänsa som han gör här! Han utmanar och briljerar totalt!

Som sagt, julafton på fredag!

Betyg: 9,5/10

För DMB
Joakim Strångert

Lämna ett svar