Recension: A.C.T – “Heatwave” (EP)

För två år sedan (2019) delade jag ut en saftig 9:a till A.C.Ts EP Rebirth och hade därmed rätt så stora förväntningar inför deras nya EP Heatwave. Tyvärr är jag inte riktigt lika hänförd denna gång.

Heatwave består av sex låtar (egentligen fem då ‘Intro’ bara är just ett intro) som tillsammans klockar in på strax under halvtimme. Två till liknande släpp är planerade för att i slutändan utgöra en kvartett av EP.

Det progressiva genomsyrar hela EP:n med snirkliga takter och ständigt utvecklande kompositioner. På några ställen står det melodiska något i bakgrunden vilket för mig drar ner lite på helhetsintrycket. Snabbt är de dock tillbaka med fler schyssta riff och melodier. Detta får min genomlyssning att svikta mellan hänfördhet och lite förvirring. Det känns inte som att melodierna sitter helt rätt alla gånger och vissa solon är lite för ”proggiga” för sitt eget bästa.

Att jämföra Heatwave med Rebirth är som att jämföra äpplen och…andra typ av äpplen. De är snarlika till utseendet och grundelement såsom det progressiva (knaprighet) och melodier (saftighet) liknar varandra. Men smaken, eller i detta fall soundet, skiljer sig genom att Heatwave känns lite mörkare och mer allvarlig än Rebirths nästan glättiga och mer lättsamma sound och melodier.

En av mina favoriter från Heatwave är ‘Dark Clouds’ som är den lugnaste låten på EP:n. Lite udda så påminner den mig bland annat om ballader från bandet Coheed and Cambria. Även den avslutande ‘The Breakup’ passar mig bra med sitt ABBA-liknande piano. Jag uppskattar också att den låten är lite längre (strax under åtta minuter) vilket gör att de kan utnyttja sina talanger för föränderliga kompositioner till fullo. Det lugnare partiet efter ett par minuter får mig att tänka på band som Circus Maximus och Avantasia. Synthsolot som sedan ligger och lurar i bakgrunden drar tillsammans med trummorna upp intensiteten samtidigt som stråkar dyker upp och fyller ut hela ljudbilden. Under några minuter här sväller musiken upp mot en klimax som bara stiger och stiger och här är A.C.T som allra bäst!

Tack vare några fantastiska inslag i bland annat ‘Dark Clouds’ och ‘The Breakup’ samt riktigt bra musicerande av Jerry Sahlin (keyboard), Peter Asp (bas), Herman Saming (sång), Ola Andersson (gitarr) och Thomas Lejon (trummor) så lyckas betyget krypa upp en aning från mitt första intryck. Det kan nämligen ta ett par vändor genom låtarna innan man blir som mest bekväm. Ge Heatwave en ärlig chans och avgör själva ifall jag varit för snål eller för snäll!

Betyg 8/10

Heatwave släpps fredag 26/2–21

//DavidHGG

Lämna ett svar