Proud berättar om sin comeback och om det kommande albumet

Roberth Horvath (bas), Anders Magnell (sång, gitarr) och Mats Christiansson (trummor)

DMB har ställt några frågor till det melodiösa rockbandet Proud inför släppet av deras nya album ”Second Act”. Trevlig läsning!

Först och främst. Kan ni berätta lite kort om själva bandet Proud?

Vi startade i Landskrona 1982 som BURN. Vi gjorde 1984, under vårt nya namn PROUD ett album för EMI producerat av Caj Högberg – Fire Breaks The Dawn. Vi fick ju som sagt skivkontrakt med EMI, vilket var en av världens största skivbolag, och framgångarna i bland annat Japan och Sydamerika var stora. Och detta fixade vi väl inte riktigt. Vi hade behövt en manager som hållit oss i öronen, säger sångaren Anders Magnell.

– Runt 2016 nånting bestämde vi oss för att börja lira ihop igen, delar av originaluppsättningen.Mats, vår trummis, kom med i bandet under våren 2019. Då kan man väl säga att påbörjandet av ”Second Act” inleddes, säger basisten Robert ”Bobby” Horvath.

I slutet på maj gör ni comeback med nya albumet ”Second Act” En mycket passande titel förövrigt. För den kan väl ses lite som andra akten i bandets fortsatta historia?

-Definitivt! Denna gång gör vi det på riktigt. Det som är så fantastiskt med bandet är att vi alla har samma målmedvetenhet och gnista. Vi lämnar inget åt slumpen, säger Anders.

Skivomslaget är också väldigt snyggt tycker jag. Kan ni berätta hur ni kom fram till just det omslaget?

-Vi bollade några idéer på titlar tillsamman med vår videoproducent och artwork designer Anders Fästader (Treat, Eclipse, The Poodles, H.E.A.T m fl.) och ganska snabbt fastnade vi för ”Second Act”. Vi ville ha ett omslag som på något sätt kunde ta fasta på både det gamla men framför allt det nya. Symboliken med stenåldersmannen bärande på en laptop och med VR glasögon är jävligt cool, säger Mats.

Mina favoritspår på albumet är helt klart ”Hold On” och ”Fly Like An Eagle”. Vilken är era favoriter på skivan? 

– Jävligt klurigt, det där. Man ändrar sig ganska mycket från och till, säger Bobby

Anders favoriter: Sail Away

Mats favoriter: Born For Your Love, Dangerous

Bobbys favoriter: Fly Like An Eagle, I´m Ready

Har ni skrivit allt material själva eller har ni fått hjälp med den biten?

– Japp, Allt material är eget.

Ni har tagit hjälp av bland andra Erik Mårtensson och Thomas ”Plec” Johansson när det gäller produktionen av plattan. Hur kom ni i kontakt med varandra?

-”Plec” kontaktade vi för mixning och mastring efter det att vi spelat in tre utav låtarna. En god vän till mig, Björn Strid (Soilwork, The Night Flight Orchestra) föreslog honom. Låtarna skickades därefter ut till diverse skivbolag. Faktum är att mindre än 1 dag efter vi skickat låtarna hade vi kontakt med två större skivbolag! Då förstod vi att vi hade något riktigt bra på g. Vi gick in i studion igen tillsamman med tekniker Richard Larsson (ex The Night Flight Orchestra) och spelade in ytterligare sju låtar. Richard lirar för övrigt keyboards på hela plattan! Efter det valde vi i samråd med skivbolaget att kontakta Erik Mårtensson. ”Plec” står för mixning av tre utav låtarna, resterande sju låtar är mixade av Erik Mårtensson. Erik har dessutom mastrat hela plattan, säger Mats.

-Erik och ”Plec” har gjort ett fantastiskt jobb. Riktigt roligt och lärorikt att jobba med sådana superproffs. Dessutom lirar Erik akustisk gitarr på låten ”Fly Like An Eagle”, säger Anders.

På tal om Erik Mårtensson, så hör i alla fall jag ganska stora likheter i ert sound med ett av hans band nämligen Eclipse. Hoppas jag inte är helt ute och cyklar nu?:)

Det är väl ingen större hemlighet att vi alla gillar Eclipse både vad gäller låtar och produktion men samtidigt har vi vår egen stil, säger Bobby.

Hur ser framtiden ut för Proud? Kan man vänta sig mer nytt material framöver. Gissar att ni fått blodad tand? 

Självklart hoppas vi att plattan får ett bra mottagande när den släpps. Sen vill vi ju ut och spela live såklart. Sweden Rock 2022 kanske? Vi är faktiskt redan i gång och skriver till nästa platta. 3-4 låtar är redan klara, så det lär inte ta 36 år innan nästa platta kommer, avslutar Anders.

//Henric Wahlberg

LÄS ÄVEN:
Recension: Proud – ”Second Act”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s