Intervju med Alexander Kronbrink från Sonic station inför släppet av sin nya singel

DMB har varit i kontakt med gitarristen/låtskrivaren Alexander Kronbrink från AOR-projektet Sonic Station inför släppet av sin nya singel ”Something´s Burning”.

Den 18:e juni släpper ni singeln ”Something´s Burning”, vad kan du berätta om den?

Jag skrev och producerade musiken tillsammans med basisten Mathias Garnås som också var med och skrev några låtar på ”Next stop”-skivan. Och sedan har min pappa Hans Kronbrink skrivit en text som handlar om bränderna som härjat i Kalifornien och Australien senaste åren. Mathias tog också med sin gamla parhäst Fredric ”Fredo” Österlund på trummor (som vi varje sommar kan se bakom trummorna på Sommarkrysset på Gröna Lund och TV4) som förgyllde denna låt med ett bra driv och sväng

Ni har ytterligare material på gång. Kommer det att släppas ett studioalbum?

Vi har flera låtar på gång, men än så länge inte tillräckligt för en fullängdare. Vi har inte riktigt bestämt hur vi ska släppa musik framöver! På ett sätt så har Spotify och andra digitala tjänster dragit bort lyssnarna från att lyssna på hela album till att lyssna mer på enstaka låtar i olika listor. Men å andra sidan så vill många av våra lyssnare, och speciellt publiken i AORgenren, ha ett fysiskt album. ”Something’s burning” är första låten vi släpper utan skivbolag (första plattan släppte Fronters och andra skivan Avenue of Allies) så vi måste också utvärdera hur det funkar att släppa utan ett skivbolag i ryggen.

7 år har gått sedan Sonic Station´s senaste skiva. Ganska lång tid kan tyckas. Men den som väntar på något gott, heller hur?

Ja, efter ”Next stop”-skivan så kände jag ett sug efter att gör annan musik också. Delvis har jag släppt en EP med tre låtar under namnet Alex Crown med instrumental musik som lutar mer åt smooth jazz-hållet än AOR. Delvis har jag också ägnat mig åt att producerat musik åt andra artister samt frilansa som gitarrist bakom artister och i olika band.

Johan Boding och Marika Willstedt medverkar även denna gång. Måste kännas skönt att ha med så kompetenta sångare/musiker.

Ja, det är så kul att både Johan och Marika vill vara med ännu en gång. Johans fantastiska röst tillsammans med Marikas körer börjar bli en del av bandets sound nu.

Om vi går tillbaka lite i tiden. Vad var det som gjorde att du startade Sonic Station?

Jag och Marika träffades när vi studerade på Musikhögskolan i Stockholm runt 2005. Jag hade ett sug efter att skriva låtar inspirerade av Toto, Kenny Loggins och Michael Mcdonald. Så jag startade ett projekt och frågade mina närmaste vänner om de ville vara med och spela. Bland annat Henrik Linder och Aron Mellergårdh, numera i bandet Dirty Loops, och jazzpianisten Jonathan Fritzén. Länge var det bara ett hobbyprojekt men efter att jag skickat några låtar till skivbolaget Frontiers i Italien, och de visade intresse, så knöt jag ihop säcken och slutförde vår första självbetitlade skiva 2012.

När började du din musikaliska bana?

Jag började, som många andra, spela gitarr i kommunala musikskolan runt 9 års ålder. Men det var i de tidiga tonåren som jag på allvar började lägga ned mycket tid på att öva och jamma med kompisar.

Vilka är dina förebilder?

Som tonåring på mitten av 90-talet blev jag såklart först väldigt tagen av grungevågen och särskilt band som Soundgarden och Peal Jam. Men ganska snart så upptäckte jag jazz och jazzfusion med gitarrister som Lee Ritenour, Larry Carlton och Pat Metheny – vilka fortfarande ligger mig varmt om hjärtat. Och därifrån var inte steget långt till Toto, Christopher Cross och Kenny Loggins och hela den studiomusikervärld som fanns i Los Angeles på sent 70- och 80-talet.

Vad händer annars framöver? Kommer vi kunna se Sonic Station spela live?

Framöver blir det till att spela in de låtar som är färdigskrivna samt skriva nytt. Framförallt
ska jag och Mathias Garnås skriva och producera tillsammans men jag ska försöka hitta lite nya låtskrivarpartners för att få en variation och bredd i de kommande låtarna. Det vore jättekul att spela live också! Så fort pandemirestriktionerna släpper ska jag försöka boka ett gig med Sonic Station i höst


//Henric Wahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s