Fokus på: Meat Loaf

(Photo by Dave Hogan/Getty Images)

Marvin Lee Aday , eller mer känd som Meatloaf , hade en lång karriär både som musiker och skådespelare. Men det är nog som musiker som de flesta känner till honom.
Denne amerikan föddes och växte upp i Dallas , Texas. 1967 flyttade han till Los Angeles där han bildade sitt första band , Meat Loaf Souls. Efter att ha varit förband åt en del grupper blev det inget mer utan han fick i stället en roll i musikalen Hair.
1969 flyttade han till Detroit och där han spelade in sin första skiva , Stoney & Meatloaf tillsammans med en kollega från just musikalen Hair.

Efter Hair gjorde han några andra roller men det var vid en audition till musikalen , More than you deserve , som han träffade sin kommande samarbetspartner , Jim Steinman.
Efter musikalen , More than you deserve , började Jim jobba på en annan musikal. Men det blev aldrig till något med den utan en del av de skrivna låtarna kom i stället till att användas till en skiva som han gjorde tillsammans med Meatloaf , nämligen Bat Out Of Hell.
Skivan , som är en av de bäst säljande skivorna genom tiderna med över 40 miljoner exemplar , släpptes 1977.
Samarbetet mellan Jim och Meatloaf var tänkt att fortsätta men pga diverse problem med hälsan för Meatloaf så kunde han inte sjunga , så samarbetet dog ut.
Meatloaf fick en roll i filmen Roadie i stället och inte förrän 1981 och skivan Dead Ringer återupptogs samarbetet mellan de två igen. Till den skivan skrev Jim låtarna men producerade inte den.
Därefter släpptes 3 stycken skivor som inte sålde så bra och efter den tredje skivan , Blind Before I Stop , gick det åt fanders och Meatloaf försattes i konkurs.

För att blåsa nytt liv i sin karriär började han att turnera ganska flitigt och det var ett lyckodrag av honom.
1990 återförenades Meatloaf och Jim igen och 1993 släpptes Bat Out Of Hell 2 , succén var ett faktum. Skivan såldes i ca 15 miljoner exemplar och Meatloaf fick en Grammy för Best Rock Vocal.
Till nästa platta , Welcome To The Neighborhood från 1995 , anlitades flera olika låtskrivare och även den blev en framgång.
Sen dröjde det till 2003 innan nästa studio album kom , men den blev ingen större framgång.

2006 släpptes Bat Out Of Hell 3 där låtarna skrevs av bla Jim Steinman och Desmond Child m fl.
Desmond Child producerade även plattan , alltså inte Jim. Samarbetet mellan Jim och Meatloaf hade fått sig en törn pga en rättstvist om vem som hade rätt till namnet , Bat Out Of Hell.
Därefter släpptes 3 stycken skivor till , men ingen av dem blev någon större framgång.

Efter alla studio , live och samlingsalbum och diverse musikaler och filmer så har världen blivit en karaktär mindre.
Den rösten som han hade var som klippt och skuren för låtar som var pompösa och grandiosa berättelser , som små musikaler i en och samma låt.
Meatloafs karriär hade sina toppar och dalar , men vi får njuta av det som han har varit med skapat och skänka honom en tanke. Tack för det du har gett oss.
Marvin Lee Aday blev 74 år.

Källa: Wikipedia

Av Tommy Svensson för DMB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s