Recension: Degreed – ”Are You Ready”

…är sjätte plattan sedan 2010 med ett av de mer intressanta svenska banden som kommit fram under de senaste åren. Hård, välspelad, melodiös, progressiv, välproducerad och dynamisk rock.
Framförallt tack vare sångaren Robin Eriksson, som f.ö släppte en soloplatta förra året under namnet Robin Red. I mitt tycke en av förra årets bättre album i den melodiösa rockgenren. Han har en kraftfull men dynamisk röst som gör sig perfekt till deras musik som framförs av skickliga musiker som även har ambitionen och förmågan att använda sin musikalitet till att få in en rejäl dos dynamik i låtarna. Och varierad ljudbild dessutom.

Hur låter ”Are you ready” då?

Jag var nog inte riktigt redo för detta iaf. Tycker tyvärr utvecklingen gått åt fel håll efter mästerverket ”Degreed” från 2017. Förra plattan från 2019 var svulstigt producerad med rakare kortare hårdrockdängor fast lite för mycket ”Wauohoh” refränger.
De har tappat lite av det jag tycker skiljer dem från mängden. Här rör man sig istället mot ECLIPSE och H.E.A.T-land. Ibland farligt nära att tippa över kanten till pompös schlager-hårdrock med tonartshöjningar i sista refrängen. Även om man på nya plattan återgått till ett mer organiskt och råare sound med gitarren på fullt ställ. Och som han lirar gitarr den gode Daniel Johansson! Helt klart en av Sveriges vassaste gitarrister just nu. Oerhört teknisk men även smakfull och med känsla.

Det är fortfarande välkomponerade låtar med stora refränger, kompetent och skickligt framfört. Men lite tråkigare. Kan vara ett resultat av en frustrerad tillvaro i Coronaland senaste två åren som resulterat i ett kraftfullare uttryck med kortare kompaktare  låtar med mycket energi. Eller att man velat testa, för bandet, nya domäner? Kanske även suktat efter lite mer radiotid? Man har ju t.o.m en låt med titeln Radio…
Hursomhelst gör man det ruskigt bra även om jag personligen saknar de lite mer progressiva inslagen från tidigare plattor som gjorde DEGREED till ett band med eget uttryck. Nu spelar man i samma liga som många andra, framförallt svenska band, fast lyckas ändå med att tillhöra de mer intressanta banden inom den melodiösa hårdrocken.

Plattan släpps fredag 11/2
Betyg: 7/10

LÅTARNA:
1. Into The Fire
2. Higher
3. Feed The Lie
4. Radio
5. Are You Ready
6. Burning
7. Falling Down
8. Lost In Paradise
9. Turn Back
10. We Will Win
11. Desire

Total längd: 0.40.50

BANDMEDLEMMAR:
Robin Ericsson – Sång och bas
Daniel Johansson – Gitarr
Mikael Jansson – Keyboard
Mats Ericsson – Trummor

Av Thomas Hultbrand /DMB 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s