Veckans Skivsläpp (11/2)

Thomas Hultbrand summerar veckans mest intressanta albumsläpp med lite personliga tankar och fakta. Fredag 11/2 blev det denna ganska varierade sextett;

OLE BØRUD – Soul letters

…den norska soulkungen är tillbaka med sitt femte album med grymt svängig soul/funk.
Han vänder tillbaka till gammaldags soul – med starka inslag av rythm and blues.
Den själfulla, funkiga sidan av svunna decenniers westcoastpop (tänk Steely Dan, Michael McDonald och Doobie Brothers).

”Soul Letters” är ett album som både andas och har högre vilopuls, samtidigt som det erbjuder Oles förmåga att skapa svängig partymusik. Sången får mer utrymme i det nya ljudlandskapet och han lyser så att det glittrar. Gitarrspelet har en markant tuffare känsla än tidigare med tydliga blinkningar mot bluesen.

DEGREED – Are you ready?

…är sjätte plattan sedan 2010 med ett av de mer intressanta svenska banden som kommit fram under de senaste åren. Hård, välspelad, melodiös, progressiv, välproducerad och dynamisk rock.
Framförallt tack vare sångaren Robin Eriksson, som f.ö släppte en soloplatta förra året under namnet Robin Red. I mitt tycke en av förra årets bättre album i den melodiösa rockgenren. Nya plattan är rakare hårdrock utan de progressiva inslagen som gjort att de stuckit ut från mängden tidigare. Men har ändå behållit sin identitet och är ruskigt kompetenta musiker och låtskrivare.

LIONVILLE – So close to heaven

…är femte albumet från det italienska bandet som numera har svenske Lars Säfsund (Work Of Art) på sång. Lionville lirar AOR med inslag av westcoastrock och melodiös hårdrock.
Lars Säfsund bidrar till att de lyfter ett snäpp mot andra band i genren. Starkt låtskrivande och fantastisk musikalitet bidrar naturligtvis.

SLASH – 4

…det här nu gått tio år sedan debutplattan släpptes med SLASH featuring Myles Kennedy, som till vardags sjunger och spelar gitarr i ALTER BRIDGE.
Nya plattan ”4” har producerats av Dave Cobb.
och är trogen arvet av de tre föregångarna från SLASH, Myles Kennedy, Todd Kerns (bas), Brent Fitz (trummor) and Frank Sidoris (kompgitarr).

CITY OF LIGHTS – Before the sun sets

…är ett debutalbum som består av den brittiske gitarristen Neil Austin och grekiske sångaren Manos Fatsis. De kompletteras av Robin och Mats Eriksson från svenska DEGREED på bas resp trummor. Musiken är kvalitetsstämplad melodisk hårdrock. Överraskande bra faktiskt.

AMORPHIS – Halo

…från Finland släpper här sin 14:e platta!
De bygger ett stort ljudlandskap med sin ganska hårda men ändå melodiska hårdrock.
Sången är ömsom ren ömsom i gränslandet till growl. De har gjort sitt bästa för att skapa sin egen nisch i finstämda men ändå aggressiva, melankoliska låtar. Ett mångfasseterat band som tar lite tid att komma in i, speciellt för mig som har dålig koll på dom sedan tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s