Recension: Treat – “The Endgame”

Ska erkänna att jag har dålig koll på Treat´s tidiga plattor som klassiska debuten “Scratch and Bite” och “Dreamhunter”. Det var väl egentligen inte förrän bandet gjorde comeback runt 2005 som jag verkligen fick upp ögonen för deras musik och när de i ungefär samma veva släppte samlingsalbumet “Weapons of Choice”. På den samlingen fanns det med en ny låt som hette “I Burn For you” som jag verkligen fastnade för och sedan dess har jag försökt följa Treat lite bättre genom åren. Känns även som de behållit ungfär samma sound sedan den låten släpptes.

Kommer alltid hålla albumet “Coup De Grace” från 2010 väldigt högt. Den skivan har alla ingredienser man kan önska sig och är verkligen svårslagen. Treat har efter detta fortsatt att släppa bra plattor dock utan att någon av dessa sticker ut på samma sätt. Nu är Robert , Anders, Jamie, Nalle och Patrick tillbaka med sitt nionde alster “The Endgame” och det känns faktiskt som om man hittat tillbaka lite till just hur det lät på “Coup De Grace“. Precis som på de två tidigare albumen har man tagit hjälp av Peter Månsson som även denna gång lyckats få till en grym produktion. Det får han ett extra stort plus i kanten för. Grabbarna i Treat är ett mycket kompetent gäng som sällan lämnar något åt slumpen. Har dessutom alltid gillat Anders Wikström´s gitarrspel och han är dessutom en fantastiskt duktig låtskrivare, det visar han inte minst här. Sen tycker jag det är kul att en av Sveriges bästa basister Nalle Påhlsson har återvänt till bandet. Han tillför lite extra tyngd och driv i soundet med sitt härliga lir.

Med de inledande låtarna “Freudian Slip”, “Rabbit Hole”, “Sinbiosis” och “Home Of The Brave” visar man direkt var skåpet ska stå. Ruskigt bra helt enkelt. Den höga kvalitéen fortsätter sedan med spåren “Wake Me When It’s Over” (albumets bästa låt förövrigt), “Jesus From Hollywood”, “Carolina Reaper” och det hela avslutas riktigt snyggt med “To The End Of Love” (också ett av de bästa spåren). Ja, det finns mycket positivt att skriva om detta album som innehåller väldigt få svackor om ens några. Ska man vara lite petig så tycker jag nog att “Dark To Light” är plattans svagaste spår dock utan att vara dålig men den sätter sig inte lika lätt som de andra låtarna.

“The Endgame” är en sådan där skiva som jag kommer att återkomma till titt som tätt. Det känner man ganska direkt. Den kommer att hålla många år framöver. Albumet släpps fredagen den 8:e april via bolaget Frontiers Records. Missa nu för allt i världen inte det.

Betyg 9/10

Skriven av Henric Wahlberg

LÅTLISTA
1. Freudian Slip
2. Rabbit Hole
3. Sinbiosis
4. Home Of The Brave
5. Both Ends Burning
6. My Parade
7. Wake Me When It’s Over
8. Jesus From Hollywood
9. Magic
10. Carolina Reaper
11. Dark To Light
12. To The End Of Love

Treat är:
Robert Ernlund – sång
Anders ”Gary” Wikström – gitarr
Jamie Borger – trummor
Nalle Påhlsson – bas
Patrick Appelgren – Keyboards

Lämna ett svar