Tana Ulen hoppas nå ut med sin musik

Det är alltid spännade att upptäcka nya band och för ett tag sedan fick jag upp ögonen för ett band med det lite udda namnet Tana Ulen. Ett gäng killar med stor potential som just nu är aktuella med ett självbetitlat debutalbum. I samband med detta har DMB varit i kontakt med gitarristen och låtskrivaren Erik Petersson och ställt lite frågor.

Kan du berätta lite kort om bandet? Vilka är Tana Ulen? 

Tana Ulen är jag själv på gitarr och kör och jag skriver i stort sett all musik men ej all text samt att vi arrar ihop allt tillsammans. På trummor har vi Niklas Petterson och på bas Robin Sjölund. Vi har lirat tillsammans i kanske åtta år fast med andra sångare från och till och under annat namn. Problemet har jämt varit att hitta en sångare som är tillräckligt  bra samt funkar socialt men för två år sedan fick vi äntligen med Johan Bech på sång i bandet. Vi har känt till honom länge och han har tidigare blivit tillfrågad men han har varit för upptagen fram till för just två år sedan. Han har jobbat utomlands med musikaler och annat fram till dess.

Konstigt bandnamn kan kanske en del tycka. Vad betyder Tana Ulen? 

Tana Ulen betyder ungefär forbidden forrest eller restricted forrest/nature reserve på Kenyah Dayak språk. Därav rött träd då rött signalerar fara som i forbidden forrest.Och loggan är ett dimmigt foto av tak kronorna i  djungeln med moln ovan. Dayaks är ursprungsbefolkningen på Borneo och jag har hängt mycket där med dom både på djungel trekks och i byar där dom bor och det är som ett andra hem för mig. Vill få upp ögonen på folk om att naturen behöver en paus från männsklig påverkan och i Tana Ulen får man inte huga ned träd jaga eller fiska utan speciell tillåtelse och då bara ytterst begränsat för att inte förstöra balansen där.

Vilka är  bandets förebilder?

Förebilderna är många men nämner några.Dizzy Mizz Lizzy,Van Halen,Rush,Megadeth,Frank Marino & Mahogany Rush,Richie Kotzen ,listan är lång.Och vi lyssnar absolut inte bara på hårdrock även om debuten blev pang på hårdrock.

Ni är som sagt just nu aktuella med ett debutalbum där ni bland annat samarbetat med Thomas Vikström och Pontus Norgren. Kan du berätta lite mer om det?

Vi försökte kontakta skivbolag på vanligt sätt och även via vänner som Pontus Norgren men alla bolag verkar ha fullt upp med att få igång de artister de har och letar inte nytt verkar det som. Så vi gav ut den endast digitalt och hoppas att det sprider sig på något magiskt sätt. Vi spelade in alla instrument för flera år sedan och gjorde det live så alla trummor och bas (utom en) är från live tagningar. Sen ville jag lägga om alla guror och göra overdubs och tipsades om Pontus via Opeth´s Fredrik Åkesson som jag känner lite. Så jag ringde Pontus och drog senare till hans studio och spelade upp och han gillade det verkligen och ville gärna jobba med oss. Pontus föreslog att vi skulle skicka det till Thomas Vikström som jag inte hade en aning om vem det var. Han bor i Spanien och vi ringde  från studion och skickade sen över låten “Rain” som han tok diggade. Det slutade med att han körar på fem låtar på plattan. Vi har även jobbat tillsammans med keyboardisten Joakim Svalberg från Opeth som medverkar på tre av låtarna. Vi är sjukt tacksamma över hjälpen vi fått från Pontus, Thomas och Jocke. Dom höjde verkligen matrialet flera snäpp. Och utan covid hade förmodligen vi fått gjort allt själva med annan hjälp då dessa tre herrar förmodligen varit upptagna med turnéer och annat så något positivt kom ur det vansinnet trots allt.

“All For You” och “Torn Under” är mina favoritlåtar. Vilka är dina favoriter på albumet? 

Jag gillar alla låtar på olika sätt då jag skrivit dom men “Broken Promises” kanske är favorit för mig. “Rain” är sjukt mäktig men kanske för lång för radio och även “All for you”. Men jag älskar som sagt alla och det är lite olika sound och stil på alla trots allt.

Hur ser framtiden ut för Tana Ulen? 

Framtiden för Tana Ulen är förhoppningsvis ljus. Gäller ju att nå ut med musiken vilket är svårt utan bolag. Men alla som hört plattan gillar den och många musiker vänner inklusive dom som medverkat tycker att den har potential. Vi behöver få in pengar på streams/digitala köp vilket är svårt då det krävs många för att generera några pengar. Alternativt att något bolag snappar upp det och vill finansiera. Uppföljare blir det hur som helst då vi spelar för att det är kul samt att vi har så sjukt mycket material. Vi behöver dock lite tid för att lösa det finansiella.

/Henric Wahlberg

För ytterligare information: facebook.com/tanaulenband


Lämna ett svar