Recension: Thunder – ”Dopamine”

Alltså, vad händer?

Förra året släppte bandet en kanonplatta. Vilket de gjort mer eller mindre 13 gånger sedan 1990. Nu släpper dom redan en dubbel.

THUNDER startade 1989 av tidigare TERRAPLANE medlemmarna Danny Bowes (sång), Luke Morley (gitarr och kör) and Gary ”Harry” James (trummor), tillsammans med gitarristen och keyboardisten Ben Matthews samt basisten Mark ”Snake” Luckhurst. Numera basar Chris Childs som även producerat nya plattan. Radarparet Danny och Luke är gamla barndomsvänner sedan 50 år tillbaka vilket berättas om i boken ”The first fifty years”, som gavs ut förra året.

Bandet har pausat ett par omgångar under åren men samlat ny kraft och levererat sin ganska okonstlade kött och potatisrock med låtskriveriet i fokus och en sångare med mycket själ i rösten som nästan blir bättre för varje album. De har inom ramen tänjt lite åt soul, riffig hårdrock och finstämda pianoballader så variationen tar över enformigheten. Nya plattan är inget undsntag, snarare tvärtom. Allt från AC/DC, Whitesnake och Brian Adams riff med dominerande gitarrer, till sax, fiol och dragspelsförgningar. Men melodierna är alltid närvarande och smakfulla. Med rocken som främsta klädesplagg.

Fjortonde plattan ”Dopamine” är som sagt en dubbel med 16 låtar. Titeln syftar på ämnet dopamin som är ett ämne som utsöndras i kroppen vid förväntat njutning. Och omslaget på plattan illustrerar detta genom två tjejer som jagar likes på sociala medier och missar helt vad som pågår i bakgrunden…

Första tanken inför släppet var; nja inte redan väl? Och 16 låtar brukar vara några för många. Efter att hört plattan ville jag höra den igen och  igen och igen.

Hur är det möjligt att leverera så mycket bra musik fortfarande efter över 30 år som band. I stort sett samma sättning förutom nåt basbyte då och då. Lägsta nivån är extremt hög för detta sköna gäng från London.

Och live är dom nästan ännu bättre vilket de bevisat på otaliga turnéer samt konsertutgåvor både på video och audio.

Det är inte ofta man får sätta betyget 10/10
Men oj vad kul det var att få göra det.

Plattan släpps idag fredag 29/4.

Av: Thomas Hultbrand/ DMB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s