Intervju med Jesper Lindbergh från Sarayasign

DMB har varit i kontakt med trummisen/gitarristen och låtskrivaren Jesper Lindbergh från bandet Sarayasign inför släppet av deras debutalbum “Throne Of Gold” som ser dagens ljus fredagen den 27:e maj via bolaget Melodic Passion Records.

Kan du först och främst berätta om Sarayasign och hur allt startade?

Den korta versionen är att allt startade egentligen för nästan 30 år sedan.
Vi var ett gäng kompisar som hade ett band i många år. Man bodde i replokalen och jag började faktiskt plita lite på storyn om Saraya redan då.
I alla fall så släpptes en självbekostad CD 1993 under ett annat namn och precis när vi var i full gång med att spela in debutplattan 1994 under vårt nya namn SARAYASIGN, så slutade sångaren i bandet och en kort tid därefter upplöstes vi. Livet hände kan man säga , men skam den som ger sig. För cirka två år sen tog jag upp kontakten med grabbarna och här står vi nu tillsammans nästan 30 år senare, samma kompisar, hungrigare än någonsin, med material till ett fyra album långt koncept som jag färdigställde förra året.

Ni är på gång att släppa debutalbumet “Throne Of Gold”. Kan du berätta lite vad vi har att vänta oss?

Grym melodiös hårdrock med cinemstiska inslag är väl en bra sammanfattning. Vi har ett eget DNA med rötter från sent 70-tal där vi har tagit allt vi gillar inom film och försökt att väva ihop det med episka stråk arrangemang och soundscapes för att bygga mer av en känsla runt varje låt. Välkommna in i SARAYA. Den 27:e Maj startar resan.

Läste på er hemsida att plattan kan jämföras med till exempel Queensrÿche klassiker “Operation: Mindcrime”. Kan du utveckla det?

Kopplingen ser jag vid en stark koncept platta där samtliga av låtarna hör ihop ,men även kan stå på helt egna ben.

Skriver ni allt material själva eller får ni hjälp med den biten?

Vi skriver allt själva. Oftast är det jag som kommer med en grund idé och så bygger jag och Daniel Lykkeklev klart det i studion. Texterna är det jag som står för och jag utgår alltid från vår värld och konceptet så det finns en röd tråd så att säga. Melodier görs i samklang med vår underbara sångare Stefan Nykvist.

Låtarna ”When Worlds Collide”, “If Only For A Moment” och ”Distant Memories” hör till mina favoritspår på skivan. Vilka är dina?

För mig skiftar det mycket då jag gillar allihopa men just nu är favoriterna Sandman och det lite mer progressiva titelspåret Throne Of Gold

Nu är ju inte debutskivan släppt ännu. Men det känns som om det kommer komma ännu mer från bandet i framtiden?

Absolut, storyn bygger ju på siffran 32 som man kan se i våran runcirkels yttersta ring. Där befinner sig 32 st unika runor som alla har en koppling till vår värld och platser på dess karta , samt en unik händelse som utspelats på just den platsen. Rekommenderar starkt att läsa igenom vårt koncept här:

https://sarayasign.com/the-world-of-saraya/

Det kommer i denna story ytterligare tre plattor med åtta låtar på varje. Nästa platta är redan påbörjad och kommer att släppas innan sommaren 2023.

Kommer man kunna se Sarayasign spela live framöver? Releasefest m.m.?

Fokus framåt är mer material och platta nummer två. Sommaren 2023 siktar vi på. Då kommer man definitivt kunna uppleva detta live. Då med ytterligare en till gitarrist med i bandet. Mer info om detta kommer.

/Henric Wahlberg

Sarayasign utgörs av: Stefan Nykvist (sång), Daniel Blohm (gitarr), Daniel Lykkeklev (bas), Andreas Hofgren Axelsson (keyboards) och Jesper Lindbergh (trummor, gitarr)

För ytterligare information: facebook.com/Sarayasign

Lämna ett svar