Recension: Graham Bonnet Band – ”Day Out In Nowhere”

…är tredje plattan med GBB.
Det är alltid lite nervöst när gamla sånghjältar släpper nytt. Håller sången fortfarande? Låtmaterielet? Musikalisk inriktning?

Man blev förvånad när Alcatrazz delades upp i två versioner 2020. Jag menar, Alcatrazz ÄR ju Graham Bonnet. Även om Jimmy Waldo, keys och Gary Shea, bas (som bildade sin version av Alcatrazz) varit med sedan starten 1983. Tydligen blev de oense över den musikaliska inriktningen. De senare släppte en platta under namnet Alcatrazz förra hösten med Doogie White på sång.
”Graham Bonnet’s Alcatrazz” arbetar på ett album med Jeff Loomis (Arch Enemy, Nevermore) på gitarr.

Graham Bonnet Band vill å sin sida enligt egen utsago leverera en blandad kompott med referenser från Bonnets egen bandhistoria. Och gör det övertygande med tyngd, energi, spelskicklighet och melodier man känner igen från de tidigare banden han satt avtryck i genom sin karaktäristiska strupe.
Sången ja, håller den än? Ja, jösses vad Mr Bonnet levererar! Han fyller ju ändå 75 år i december! Jag såg honom live på en liten rockklubb i min hemstad för några år sedan och även live håller rösten. Riktigt kul!

Graham Bonnet Band består av, förutom maestro själv, kärntruppen Beth-Ami Heavenstone som varit Grahams partner (både på och utanför scenen) sedan de träffades 2012 och gitarristen Conrado Pesinato. De har även skrivit låtarna och producerat plattan. Conrado är en riktigt vass gitarrist med både teknik och känsla som gör låtarna rättvisa. Osar verkligen Yngwie, Schenker och Blackmore när det behövs. Dock inte deras personlighet förvisso. Men han har förmågan att hålla igen och låta låten låta.

Tycker de knåpat ihop en varierad samling rockstänkare inom ramen man förväntar sig musikaliskt. Några låtar sticker ut men gör plattan intressant som en helhet och variationen gör att man behåller intresset hela vägen. Fram till sista spåret, som är….ja, lyssna och bedöm själva..

Dock blir jag lite förbryllad över att Bonnet har både Alcatrazz och GBB. Den senare låter som ett riktigt bra Alcatrazz-album. Hur kommer nästa Alcatrazz-album att låta undrar man då..?

Tills vi vet det får vi njuta av detta kvalitetsalbum så länge.

Släpps på fredag 13/5
Betyg: 8/10

Av: Thomas Hultbrand/ DMB

LÅTARNA:
01. Imposter
02. Twelve Steps To Heaven
03. Brave New World (ft. Roy Z)
04. Uncle John
05. Day Out In Nowhere
06. The Sky Is Alive
07. David’s Mom
08. When We’re Asleep (ft. Mike Tempesta, John Tempesta)
09. It’s Just A Frickin’ Song (ft. Don Airey)
10. Jester (ft. Jeff Loomis)
11. Suzy (Orchestra)

Längd: 0.47.14

LINE-UP:
Sång: Graham Bonnet
Gitarrer: Conrado Pesinato
Bas: Beth-Ami Heavenstone

GÄSTMUSIKER:
Keyboards: Alessandro Bertoni
Trummor: Levi Dokus
Trummor: Shane Gaalaas
Gitarr: Jeff Loomis
Akustisk gitarr: Takanori Ozaki
Trummor: John Tempesta   
Gitarr: Mike Tempesta     
Gitarr: Roy Z

Orkesterarrangemang:
Shota Nakama och Antonio Teoli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s