Intervju med Jakob Svensson från Grand och Wigelius

DMB har varit i kontakt med gitarristen och låtskrivaren Jakob Svensson från det nya AOR bandet Grand och bland annat ställt lite frågor kring det kommande debutalbumet.

Kan du berätta lite om bandet Grand och hur allt började?

Grand startade som en idé mellan mig och Mattias när vi, under ett gig, förstod att vi delade samma kärlek för 80-talsrock. Initialt ville vi bara göra en EP, mest som ett kul sidoprojekt men när vi hade fyra låtar fick vi mersmak och ville kolla intresset hos några skivbolag. Det var när Frontiers nappade och ville ha en fullängdare som arbetet började på riktigt! Vi utökade då projektet med den fantastiske trumslagaren Anton.

I oktober dyker ni upp med en debutskiva. Vad kan vi förvänta oss av den plattan?

Man kan förvänta sig lite av allt. Den här plattan har som mål att kunna tilltala en bred publik inom genren och flörta mer med tidigt 80-tal soundmässigt. Låtarna skiljer sig ganska mycket åt men man hör ändå en röd tråd genom albumet.

Två singlar har ni släppt så här långt “Stone Cold” och “Those Were The Days”. Vad kan du berätta om dem?

Stone Cold är en lite tyngre AOR-dänga som ger utrymme för alla i bandet att spänna musklerna. Det var den första låten vi skrev tillsammans och den fick sätta tonen för skivan. Those Were The Days är lite mer lättsam. En riktig bilåkarlåt i mitt tycke

Har ni skrivit allt material själva på albumet, eller har ni fått hjälp med den biten?

Jag och Mattias har skrivit det mesta på plattan, med undantag av några låtar som Mattias skrivit med andra i tidigare projekt. Samarbetet har varit helt grymt oss emellan och vi kompletterar varandra väldigt bra

Kan vi förvänta oss ytterligare smakprov från den kommande plattan framöver?

Ja, den 20 september släpps andra singeln! Ska bli väldigt kul att se om den får lika bra respons som första.

Kommer man kunna se och höra Grand spela live framöver? Har ni någon releasefest inplanerad kanske?

Helt klart! Vi vill absolut ut och spela live och har inlett ett samarbete med ”Scream And Shout Music Agency” som redan nu börjat boka upp nästa år. Releasefesten blir, om allt går som planerat, på Harry B James den 21 oktober i Stockholm! Kom och säg hej vettja!

Du är även en av medlemmarna i AOR bandet Wigelius. Hur är statusen på det bandet nuförtiden?

Statusen är vilande… Haha! Wigelius är också ett hjärteprojekt men har tyvärr inte haft någon riktig styrfart. Vi har skrivit nytt material senaste åren och det kommer släppas någon gång – men jag vågar inte lova när.

Tycker du är en grym gitarrist. Vilka är dina förebilder/husgudar?

Vad kul! Tackar! Jag är en riktig allätare när det kommer till att lyssna på musik, men den gemensamma nämnaren är att det måste vara melodiöst. Första riktiga gitarrhjälten jag hade som 14-åring var Mike Campbell från Tom Petty and the Heartbreakers. Hans sätt att alltid spela det som blir bäst för låten är ett tänk som jag fortfarande alltid försöker hedra. Sen hade jag en period då jag lyssnade mycket på gitarrister som Mike Stern, Frank Gambale, Pat Metheny, Scott Henderson m.fl. Gör det fortfarande när man måste påminna sig om att man aldrig blir fullärd, haha! Vore ju fel att inte nämna Steve Lukather i sammanhanget också.

Stort tack för att du tog dig tid att svara på frågorna.

Tack själv! Och tack för er support! Let’s make music great again!

/Henric Wahlberg

Grand är: Jakob Svensson (gitarr), Mattias Olofsson (sång) och Anton Martinez Matz (trummor, bas)

En kommentar

Lämna ett svar