Steve Vai släpper albumet “VAI / GASH” i januari 2023

Steve Vai och Favored Nations/Mascot Label Group har aviserat utgivningen av VAI/GASH digitalt och på CD den 27 januari 2023. Vinylen ges ut den 24 februari 2023. Idag presenterar de låten In The Wind. Vai berättar, ”In The Wind var den första låten vi spelade in för plattan. Den skildrar frihetskänslan av då vi körde våra Harleys på motorvägarna på våra små utflykter och resor. Låten har den där upprymdheten av att bemästra kraften i MCn medan vinden sveper ditt hår.”
 
Vai fortsätter, “Plattan skrevs och spelades in under något av ett ”stream of consciousness” 1991 under kanske 2 veckor. Det var som en reaktion på min önskan om en speciell sorts musik jag kunde lyssna på då jag körde min Harley Davidson tillsammans med mina vänner. Den påminner om en speciell sorts rockmusik jag gillade som tonåring på 70-talet. Inspelningarna har legat på en hylla i närmare 30 år för att ges ut nu. Här är vad som hände…”
 
Ett förkortat synopsis av den anekdotiska historien och Vais kära minnen som finns i plattans omslagshäfte och där beskriver han sångaren Gash närmare och hans starka band till Vai. Från Vais tid som tonåring på Long Island, New York till idag har han varit öppen med sin vurm för motorcyklar. Gash delade den passionen.
 
Vai berättar, “Kring 1990 fick jag en otrolig längtan efter att spela in en, som jag trodde, pang-på-rödbettan rockplatta med sådan musik jag lyssnat på som tonåring då jag var helt uppe i MC-världen. Då mötte jag Johnny ”Gash” Sombrotto.”
 
John föddes i Queens, New York och var redan som barn en MC-fanatiker. 1977, vid 21 års ålder, var han med om en svår olycka där han slungades nästan 10 meter in i ett taggtrådsstängsel och fick svåra brännskador. Vai skriver i omslagshäftet, ”Hans läkare sa att han hade tredje gradens brännskador på över 60% av kroppen och även om han skulle överleva så var risken stor att han skulle förlora sin högra arm och vänstra ben. Under sin tid på brännskadeavdelningen utstod han extremt svåra smärtor, speciellt då han tog de dagliga heta baden för sina skador. Han härdade ut och efter en månad blev han äntligen utskriven. Han hade tur som slapp amputera. Han förlorade dock en del av sitt vänstra öra och stora delar av huden runt nacke, armar, ben och hela bröstet. Historierna om hans tillfrisknande och den extrema smärta han tvingades genomlida var fruktansvärda. Men han överlevde och 1982 flyttade han västerut till Los Angeles och började återigen köra sin MC.

Vai mötte John via en gemensam vän, Mark Cimino. De fann varandra genom sin kärlek till motorcykelkulturen och Vai gav honom smeknamnet Gash. Vai skriver, ”…jag hade sett honom umgås med en massa människor på våra utflykter och resor. Först ryggade folk lite inför hans kala hjässa, ärrade nacke och avbrända öra. Eftersom han såg ut som han gjorde och körde en Harley var det enkelt att anta att han var en hård, elak biker med en taskig attityd. Men efter att ha snackat med honom i bara någon minut så hade hans charm och magnetiska karisma fått dem att skratta så de kiknade och njöt av hans sällskap. Han var kvick, varm och hade den där glimten i ögonen. Han blev på en gång omtyckt av de mest olika människor oavsett ålder, hudfärg, politiska eller sexuella preferenser. Han var aldrig dryg och dömde aldrig människor. Hans inkännande personlighet och smittande charm gjorde att folk drogs till honom. Under alla de där ärren fanns en djärv och orädd personlighet som man kunde se i hand avväpnande och blå varma ögon.”
 
Han fortsätter, “…det var något som fick mig att vilja få med honom in i studion och se hur han sjöng till de här bikerlåtarna jag gjort demos för. Men inget kunde ha förberett mig på den rösten som jag fick höra. Jag tänkte att, naturligtvis låter den så eftersom det är ju sådan han är, självsäker, äkta, orädd men på ett älskvärt vis. Det här var den rösten jag ville höra yla på de här slamriga rocklåtarna. Jag var mållös. Vid den här tiden påbörjade jag även arbetet med Sex and Religion och hoppades på att senare spela in fler låtar än de 8 vi gjort med John, men det visade sig omöjligt. Den 7 september 1998, två dagar efter att min far gått bort, ringde telefonen och det var Johns älskade flickvän Nancy. Hon lät ynklig och jag förstod på något vis vad hon ville säga, John hade råkat ut för en trafikolycka med sin MC och omkommit.”
 
30 år senare har Vai äntligen låtit världen få höra denne mästerlige sångare. Enligt honom så skulle, ”…han utan tvivel blivit den bästa rock ’n’ roll-sångaren du kan tänka dig. Han hade allt men nu var han borta. Jag var helt knäckt och skrinlade projektet och lyssnade på låtarna någon gång om året, särskilt runt den tid då han gick bort. Men nyligen fick något mig att vilja ge ut inspelningarna. Jag önskar att du haft möjligheten a lära känna John. Jag är övertygad om att du skulle älska honom precis som vi alla gjorde. Men nu är han In the Wind.

LÅTLISTA
1. In The Wind
2. Busted
3. Let’s Jam
4. Woman Fever
5. She Saved My Life Tonight
6. Danger Zone
7. New Generation
8. Flowers Of Life

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s