Retroplattan: Strangeways – ”Walk In The Fire”

Skotska AOR-bandet Strangeways hade lite i skymundan debuterat med det självbetitlade albumet från 1986 och gick strax därefter skilda vägar med sångaren Tony Liddle. Hans ersättare blev amerikanen Terry Brock och med honom vid mikrofonen snickrade Strangeways ihop ett alldeles utsökt album vid namn Native Sons (1987).

Kronjuvelen i diskografin måste dock Walk in the Fire (1989) anses vara. En platta jag upptäckte när jag och kompisarna botaniserade i Västerås skivbutiker mellan matcherna i en fotbollscup. Duon Ian J Stewart (gitarr) och Brock hade vässat pennorna och fick ur sig ett koppel urstarka låtar som AOR-konnässörer än idag jublar över. Allra starkast lyser det magnifika öppningsspåret Where Are They Now med sitt oerhörda driv och den antemiska refrängen. Terry Brock har aldrig låtit bättre med exakt rätt mått av rasp och melodi. Danger in Your Eyes och den smäktande AOR-balladen Love Lies Dying följer upp på ett suveränt sätt innan eviga blandband-favoriten Every Time You Cry tar vid. Det är en mästerlig låt i samma anda som Def Leppards Hysteria. Brock briljerar och körerna är perfekta. Det här är definitionen av AOR enligt mig. Briljant!

Plattan håller hög klass rakt igenom och det går inte att hitta någon utfyllnad här. Produktionen är superb, luftig och lyxig men ändå med tyngd och bett.

Nej det här är utan tvekan en av tidernas bästa och mest klassiska AOR-skivor i historien.

Skriven av Anders Högberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s