Recension: Arctic Rain – ”Unity”

På platta nummer två känns det som Arctic Rain tar ett rejält kliv i utvecklingen jämfört med debutalbumet The One, som visserligen bjöd trevlig men rätt så anspråkslös melodiös hårdrock. Bandet har definitivt tuffat till sig och skaffat sig lite mer av en egen identitet. Mindre AOR och mer metal. Dessutom förser de låtarna med läckra arrangemang som bryter lite mot den alldagliga normen. Nästan lite semiprogressivt på sina ställen.

Sedan förra skivan har bandet genomgått ett par medlemsbyten och på Unity hittar vi följande laguppställning: Tobias Jonsson (sång), Magnus Berglund (gitarr), Kaspar Dahlqvist (keyboards), Gert Daun (bas) och Richard Tonyson (trummor). Samtliga medlemmar tar verkligen chansen att briljera och ta ut svängarna i de instrumentala partierna och solona. Berglund framstår rent av som en Kee Marcello på steroider. Produktionsmässigt är det också en fullträff. Klar och kraftfull ljudbild där alla instrument är separerade för en detaljrik upplevelse.

Låtarna då?  Första singeln Fire in My Eyes, där tankarna går till såväl Whitesnake som Winery Dogs(!), är fantastisk och vinner första pris. Andra höjdpunkter är titelspåret, Peace of Mind och avslutande The Road Goes On där Tobias Jonsson får glänsa med sin kraftfulla röst. Tyvärr håller låtmaterialet inte hela vägen och då särskilt på andra halvan av albumet. 

Hursomhelst är det här en klart köpvärd platta och betygssjuan är stark.

Betyg 7/10

Unity släpps 27 januari på Frontiers Records

Anders Högberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s