Recension: Narnia – “Ghost Town”

Christian Liljegren måste vara en av Sveriges mest produktiva och dedikerade musiker.
Hans cv är längre än ett IKEA-kvitto och har alltid rört sig över den hårdare delen av den musikaliska kartan utan att tappa fokus på melodierna. Eller texterna.

NARNIA är hans stora skötebarn de senaste tjugosju åren och med detta nionde album överträffar han både sig själv och lyssnaren. Tillsammans med medgrundaren, gitarristen och producenten CJ Grimmark, som är den avgörande arkitekten bakom bandets sound och även dess främsta låtskrivare tillsammans med Christian. Basisten Jonatan ”Jono” Samuelsson och bandets hjärtslag Andreas “Habo” Johansson bakom trummorna, gör ett fantastiskt jobb och sparar inte på krutet. Även Martin Härenstam lägger riktigt snygga grejer bakom tangenterna utan att överspela.
Glödande bra musiker alltså men ett gitarrspel utöver det vanliga. Och Christians sång har ett bredare register och uttryckssätt än förmodligen någonsin. Imponerande!

Detta är inte ett neoklassisk metalalbum eller ett power metal-album, även om dessa element är högst närvarande. Det finns även delar som är progressiva, moderna, tunga eller bara kreativt annorlunda och då och då tar man ned musiken ett snäpp och låter lyssnaren hämta andan. Snyggt, smart och elegant. Sedan gasar man på igen och visar vart det musikaliska skåpet ska stå och ber lyssnaren om uppmärksamheten igen.

Vill man göra det lätt för sig låter det stundtals som tidiga Yngwie Malmsteens RISING FORCE eller varför inte ALCATRAZZ, när de var som bäst, fast detta är så mycket mer. Gitarrspelet plankar lätt Yngwies, men kan även hålla tillbaka och leverera smakfullt med en fin ton. Och sången touchar flera av de stora drakarna, utan att namedroppa någon.
Genom välformulerade texter och melodier skapade för att förstärka musiken har låtskrivarteamet utforskat nya uttryckssätt
Man kan sammanfatta med att säga att det här är ett välarbetat stycke klassisk och melodisk metall.

Även ljudbilden har man lyckats med. Luftig, tung med bra separation på instrumenten och sången. Inte så komprimerad som många andra produktioner är nu för tiden vilket är befriande. “Ghost Town” är mixad av bandets ljudtekniker Viktor Stenquist och mastrad av Thomas Piec Johansson.

Jani Stefanovic multiistrumentslist som även spelar i Liljegrens bandprojekt THE WAYMAKER, har designat det läckra omslaget. Snacka om multibegåvning!

Välkomna till landet Narnia och allt annat än en spökstad. Snarare fullt av liv och eftertanke.

Av: Thomas Hultbrand / DMB

Släpps: fredag 17/3
Betyg: 10/10

LÅTARNA:
01. Rebel
02. Thief
03. Hold On
04. Glory Daze
05. Descension
06. Ghost Town
07. Alive
08. Modern Day Pharisees
09. Out of the Silence
10. Wake Up Call

LINE-UP:
Christian Liljegren – Sång
CJ Grimmark – Gitarr, kör
Jonatan “Jono” Samuelsson – Bas, kör
Martin Härenstam – Keyboards
Andreas “Habo” Johansson – Trummor, perc.

Lämna ett svar