Recension: First Signal – “Face Your Fears”

Harry Hess är en legend inom den melodiska rockvärlden. I min bok är kanadensaren en av de absolut vassaste vokalisterna i genren genom tiderna. Hans huvudband Harem Scarem är favoriter av gigantiska mått för undertecknad. Deras fantastiska mästerverk Mood Swings från 1993 är enligt mig den utan tvekan bästa plattan de senaste trettio åren. 

När Harem Scarem hade ett långt uppehåll passade skivbolaget Frontiers på att sjösätta First Signal. Ett AOR-projekt där Harry skulle sjunga andra kompositörers låtar. Jag måste medge att jag var exalterad när första albumet släpptes 2010. Harry Hess var tillbaka och hans raspiga röst förgyllde relativt skapliga bitar, särskilt finfina This City. Över tid visade det sig att skivan inte hade särskilt lång hållbarhet och idag känns den hopplöst splittrad och daterad. Ytterligare tre plattor har sedan dess släppts under namnet First Signal innan vi nu är framme vid album nummer fem, Face Your Fears.

För att pumpa in nytt blod (?) i projektet har annan personal anställts och producent är Michele Guaitoli (Temperance, Visions of Atlantis, ERA). Det fungerar inte särskilt bra. Det serveras samma gamla grumliga sörja av oinspirerade låtar och oorganisk produktion, endast räddad till någotsånär acceptabel nivå av Harry’s makalösa stämband. Visserligen är musiken något hårdare på denna skiva och det är väl ett försök gott nog att fräscha upp projektet. Tyvärr inte alls tillräckligt och jag håller på att somna av tristess när låt efter låt av strömlinjeformad karaktär flimrar förbi. Det är först mot slutet jag vaknar till, när Never Gonna Let You Go sätter igång. Det är en trevlig och smäktande AOR-låt men så har också Harry själv varit med skrivit den. Nej, det är olidligt tråkigt med alla de här “banden” Frontiers har i sitt stall. Jag känner mig färdig med dem och ser istället framemot nästa album med Harem Scarem. 

Face Your Fears släpps fredagen den 17:e februari på Frontiers Records

Betyg 3/10

Anders Högberg

Lämna ett svar