Recension: All My Shadows – ”Eerie Monsters”

Ett nytt projekt/band från Frontiers som faktiskt sticker ut från den vanliga skivfloden av melodiös hårdrock.

Fast nytt och nytt, de består av (de flesta) medlemmarna från de tyska progrävarna i VANDEN PLAS som startade redan i mitten av 80-talet.

För att ta allt från början:
Gitarristen i ovan nämnda band, Stephan Lill, började skriva ett gäng låtar som var mer klassisk hårdrock och tanken var att ta med olika sångare i slutproduktionen.

”Målet var att transportera den klassiska musiken till här och nu. Hårdrock med en kraftfull produktion, pepprad med moderna musikaliska element ”, säger Lill.

Han bad den begåvade och karismatiske sångaren i VANDEN PLAS, Andy Kuntz, sjunga på sina demos samt skriva texter. Och eftersom de jobbat så många år tillsammans blev arbetet både kreativt och smidigt. Andy bidrog med texter och melodier så det var naturligt att de båda skulle bilda grunden för detta projekt/band.

Keyboardisten Markus Teske som också mixat alla VANDEN PLAS album sedan 2002, togs sedan ombord. Förutom att vara en suverän ljudtekniker är han även en virtuos på sitt instrument. Sedan följde Franky R., en basist som har spelat med bland annat Michael Schenker. Och för att hålla det inom familjen togs Stephans bror Andreas Lill, även han från VANDEN PLAS, in på trummor för att fullborda line-upen.

Stephan och Andy ville ha ett nytt bandnamn för att markera att detta är något helt annat och som associerar till musiken. När Kuntz kom på namnet ALL MY SHADOWS visste de båda att bandnamnet perfekt speglar texternas och melodilinjernas mörka färgglada aura på ett perfekt sätt. Och titeln ”Eerie Monsters” känns logisk i sammanhanget.

Båda förnekar kraftigt att det skulle låta som VANDEN PLAS av uppenbara misstankar. Jag tycker dock att mycket av deras melodispråk och låtskriveri går igen med lite mindre prog och mer raka rör. Det är melodiöst, det är välspelat, det är dramatiskt, det är intressanta musikaliska vändningar och lätt progressivt emellanåt. Framförallt tycker jag man hör att det är ett gammalt band som skrivit och lirat ihop länge. Något helt annat än alla dessa projektband som släpps hela tiden. Speciellt från Frontiers-stallet.

Det som gör detta band lite mer intressant är Andys sång, både melodispråk och ton. Och Stephans gitarrspel och låtskriveri är såklart en bidragande orsak till det lyckade resultatet. Andy har även etablerat sig internationellt som inte bara rock/metal-sångare utan även som huvudroll i flera rockmusikaler och operor. Även Stephan har rört sig i den musikaliska världen vilket såklart påverkat slutresultatet.

När man tänker på andra bandprojekt som använt sig av olika sångare på en platta är jag glad över att de övergav den idén. Det blir ofta splittrat och jag tappar intresset ganska snabbt. Återigen visar det sig att det gamla beprövade konceptet ”band som lirar ihop och gjort det länge” når helt andra resultat än superduktiga musiker och sångare som sätts ihop och serveras låtar.

Enda invändningen man kan ha mot ALL MY SHADOWS är att det inte är jättelångt ifrån moderbandet. Fast jag kan ändå förstå att de kallar sig något annat för att markera att det inte är samma band trots allt. Men man kunde tagit ut svängarna lite mer när man ändå hade chansen. Men det är inte lätt att skaka av sig ett gammalt bands dna.

Hoppas det inte gör att de tappar lyssnare för de är värda att upptäckas.

Av: Thomas Hultbrand / DMB

Släpps: fredag 17/2
Betyg: 8/10

LÅTARNA:
01. Silent Waters
02. A Boy Without A Name
03. Syrens
04. Lifeforms
05. Wolverinized
06. The Phantoms Of The Dawn
07. Farewell
08. Devil’s Ride
09. All My Eerie Monsters

LÄNGD: 0.48.50

LINE-UP:
Stephan Lill – Gitarrer
Andy Kuntz – Sång
Markus Teske – Keyboards
Franky R. – Bas
Andreas Lill – Trummor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s