Recension: Nighthawk – ”Prowler”

För snart två år sedan släpptes den första plattan med Nighthawk, då som ett soloprojekt av Robert Majd från förträffliga Captain Black Beard och med en drös prominenta sångare engagerade. När det var dags att spela in nästa skiva samlade Majd ihop ett riktigt band och drog iväg till London och legendariska Abbey Road Studios, där inte minst Beatles gjort många odödliga inspelningar. Medverkande på Prowler är: Robert Majd (gitarr), Björn Strid (sång, Night Flight Orchestra), Christian Ek (bas, Captain Black Beard), John Lönnmyr (keyboards, Night Flight Orchestra) och Magnus Ulfstedt (trummor, Ginevra).

Det levereras en sanslöst högoktanig mix av svettig rock n´roll och förförisk AOR väl förankrat i (mestadels) det sena 70-talet. Gillar man klassisk rock från den tidsepoken är risken liten att man inte gillar den här skivan. 

Highest Score sätter omedelbart tonen med ett ruggigt ös samtidigt som det är otroligt catchy. Lönnmyr vräker på med sin rock n´roll-orgel likt en vild Ken Hensley och när Ulfstedt tar fram koklockan vet man att det blir ett party det här. Efterföljande Running Wild valdes till första singel och det är lätt att förstå. Det är ett melodiskt monster med en sylvass hook som bygger upp till en fantastisk refräng. Action är rentav Hellacopters-fartig men också utsmyckad med en rejäl dos NFO-magi. Trots att alla låtar är korta och levereras i ett frenetiskt tempo hinner bandet verkligen ta ut svängarna. Imponerande! 

Flame Still Burns hör till favoriterna och är den mest 80-talsminnande biten här. Väldigt AOR:ig i sin utformning och med ljuvligt duttiga keyboards. Avslutande See You Again är lite av en udda fågel, finstämd och svenskt vemodig. VI bjuds också på ett par covers, varav Bruce Springsteen´s Cover Me kanske inte känns alldeles glödhet. Däremot är tolkningen av Kiss-klassikern God of Thunder riktigt läcker, snarare med avstamp i Paul Stanley´s demo än den berömda versionen från Destroyer.

Robert Majd visar verkligen att han är en skicklig låtskrivare och briljerar med gnistrande gitarrsolon rakt igenom, och när han sedan har den mäktige Björn Strid vid sin sida att framföra låtarna, då är det en klockren homerun. 

Om det finns något att anmärka på är det väl kanske att speltiden är i kortaste laget, 32 minuter fördelat över 11 spår. Några minuter till och undertecknad har inget att ”klaga” på.

Betyg 8,5/10

Prowler släpps den 12:e maj på Mighty Music

Anders Högberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s