Recension: Boys From Heaven – ”The Descendant”

Den danska sextetten Boys From Heaven är tillbaka med sitt andra album. Uppföljaren till den utmärkta The Great Discovery från 2020. Den här gången valde bandet att spela in och producera skivan i sångaren Chris Catton’s egna studio i Köpenhamn och kunde på så vis, utan stress, verkligen slipa på alla detaljer i inspelningarna. Fokuserat och också lekfullt. Kvalitet över kvantitet. Vi får endast åtta låtar över 32 minuter men varenda sekund är guld värd.

Hur låter det då? Boys From Heaven är definitivt ett rockband som har rötterna i 80-talets mjuka AOR. Den mixas läckert med västkustrock och lyxig soulpop där saxofonen tillåts ta ordentlig plats. Jag tänker på Toto, Starship, Hall & Oates och även en lite modernare artist som John Mayer. När jag sluter ögonen och lyssnar på den fantastiska Last Time ser jag sol, palmer och färgglada drinkar framför mig och är det minsann inte Sonny Crockett som glider förbi i sin vita kostym där borta? Sarah är klädd i en galet polerad och glittrig skrud och är så vacker att jag blir alldeles knäsvag. Den organiska ljudbilden är en dröm för en audiofil för det låter helt enkelt omöjligt bra. Här ska Erik Mårtensson (Eclipse) som mixat och mastrat ha en stor eloge. Alla instrument ges gott om plats och allting känns luftigt och skönt. Lägg därtill Catton’s magnifika insats vid mikrofonen, vilken röst den mannen har.

När jag senare kommer att sammanfatta 2023 års bästa plattor kommer The Descendant definitivt att finnas med i det absoluta toppskiktet. Fullständigt lysande!

Betyg 9/10

Släpps den 9/6 på Target Records

// Anders Högberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s