Recension: Cry Of Dawn – ”Anthropocene”

Det finns en handfull (svenska) sångare som verkligen har en personlig och själfull röst. Man hör direkt vem det är. Göran Edman är en av dem. Och han sjunger nästan bättre för varje år. Den här gången har Tommy Denander tagit hjälp av hans sånginsatser och melodisinne för att ta sig an platta nummer 2 med AOR/Melodic Rock-projektet CRY OF DAWN.

Första plattan kom redan 2016 faktiskt och bestod av en helt annan sammansättning musiker och låtskrivare. Edman är enda gemensamma nämnaren för båda albumen. Denander spelar alla instrument, har skrivit låtarna och producerat. Varje gång dessa två meriterade musiker är inblandade i något slås man av att de inte kan göra något dåligt. Även om det är mer eller mindre fantastiskt. Och de kan genren utan och innan. Dock saknar jag att ett band eller samling musiker tagit sig an låtarna och svettats i en replokal, finslipat dem och satt sin musikaliska prägel på låtmaterielet.

Jag lyssnade på och jämförde förra plattan som hade tre olika musiker plus Göran Edman, men det känns även där som det projektband det faktiskt är. Det hedrar ändå på något sätt ensamvargen Denander att få till ett såpass homogent och välgjort slutresultat. Tommys gitarrspel är förövrigt i världsklass med fin ton, teknik och melodisinne.

Här osar det TOTO, SURVIVOR och JOURNEY.
Den här genren är svår eftersom det svämmar över av band som låter förträffligt och spelar klanderfritt.

Låtarna blir en klart avgörande faktor om det ska skilja sig från mängden eller inte, och det tycker jag det ändå gör den här gången. Och sången såklart. Denander brukar ha förmågan och den goda smaken att omge sig med fantastiska sångare. Så även den här gången. Göran Edman blir det stora trumfkortet till att i alla fall jag gärna återkommer till detta välproducerade släpp.

 Av: Thomas Hultbrand / DMB

Släpps: 19/5

Betyg: 8/10

LÅTARNA:

01. Devils Highway
02. Memory Lane
03. Before You Grow Old
04. Swan Song Of Our Love
05. Edge Of A Broken Heart
06. Sign Of The Times
07. Last Of The Innocent
08. A Million Years Of Freedom
09. End Of The World
10. Long Time Coming Home
11. High And Low

LÄNGD:

00.48.42

LINE-UP:

Goran Edman – sång
Tommy Denander – gitarr,bas, trummor, keyboards, programmering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s