Recension: Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution – ”Golden Age of Music”

Arjen Lucassen (Ayreon) ger sig ut på ett nytt äventyr med det nybildade bandet Supersonic Revolution. Med lika stora delar progressiv rock som klassisk hårdrock a la Deep Purple och Rainbow bjuds det på tunga riff, svängiga refränger och mycket groove. Det har inte varit lätt att samla ihop några sammanhängande tankar om Golden Age of Music. Delvis känns det som jag hört det mesta förr men delvis så gillar jag ändå det jag hör.

En ambivalent känsla drar över mig när jag nu ska ge några kritiska tankar om albumet. Jag dras nämligen inte tillbaka till den och känner att jag “bara måste höra mer”, men när jag väl gör mig tid att lyssna så är det inte mycket jag ogillar heller. Kanske är det att låtarna inte sätter sig tillräckligt i minnet eller att de gärna hade fått tagit ut svängarna lite mer. Låtar som Golden Age of Music och The Rise of the Starman visar på några riktigt härliga alster från
Arjen & Co. De båda har schyssta hookar och ett bra driv. Sen har vi låtar som Odyssey och Holy Holy Ground som drar ner tempot avsevärt men som ändå lyckas leverera välljudande toner. Låtarna däremellan varierar lite i kvalitet och saknar riktigt bra melodier. Lite udda är det också att avrunda (skivans ordinarie låtar) med Came to Mock, Stayed to Rock som verkligen inte stämmer in i den övriga ljudbilden. Här spelas helt plötsligt någon form av rock
n roll, rockabilly och country (i Arjen-style) som helt tappade mig som lyssnare.

De fyra bonuslåtar som avslutar skivan är alla covers; Children of the Revolution (T.Rex), Heard it On the X (ZZ Top), Fantasy (Earth, Wind & Fire) och Love is All (Roger Glover and Guests). Det är synd att det inte poängteras mer att detta faktiskt är covers, något som tyvärr blivit lite av en standard i branschen. Jag är ändå lite positiv över att det inte är de
allra vanligaste eller mest typiska låtarna som valts som covermaterial. I övrigt har jag ingen stark relation till originalen och känner att dessa covers varken höjer eller sänker helheten. De är helt enkelt där för de som skulle ha något intresse.

Allt som allt så är jag måttligt nöjd men tycker att refränger från exempelvis Golden Age of Music borde fått ett större spelrum i fler låtar. Helheten svajar en aning men det finns absolut stoff av riktigt bra musik här och var.

Betyg: 7/10

Medlemmar:
Bas – Arjen Lucassen, Keyboard – Joost van den Broek, Gitarr – Timo Somers, Trummor –
Koen Herfst och Sång – Jaycee Cuijpers

Albumet släpps den 19:e maj via MUSIC THEORIES RECORDINGS / MASCOT LABEL
GROUP

//DavidHGG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s