Recension: Houston – “Re-launch III”

Stockholmsbandet Houston torde vara ett av de mest underskattade i AOR-världen. Kan det bero på sparsamt med liveframträdanden? Möjligen. Hursomhelst så har de oftast lyckats väldigt bra på skiva, med start vid det fantastiska debutalbumet från 2010. Det har blivit fyra studioalbum med eget material och däremellan två plattor med covers av (mestadels) ganska obskyra AOR-örhängen. Nu är vi alltså framme vid skiva nummer tre i Relaunch-serien och risken är minimal att någon som följt Houston sedan tidigare ska bli besviken. Visserligen är inte Ricky Delin som rattat de flesta och bästa plattorna kvar men han har ersatts på föredömligt vis av Erik Modin (Wildness) som styrt upp en härligt luftig ljudbild som tar sikte på första halvan av 80-talet.

Vi får nio covers valda med ytterst delikat fingertoppskänsla samt två nyskrivna spår, varav särskilt Live Forever imponerar, som alldeles sömlöst passar ihop med de gamla. Jag har verkligen inget emot att de den här gången fimpat moderna poplåtar, som på Relaunch II, utan istället håller sig till hederlig gammal AOR. Heart of Stone(Blackjack) är en kolossalt bra låt och Houston’s version är en redig knockout, liksom She’s Out With A Gun från Van Zant’s klassiska platta från 1985. På ett album smockfullt av höjdpunkter tycker jag att även SlippingAway (Marc Jordan), Power Over Me (Atlantic) och Outrageous (Franke & The Knockouts) förtjänar ett extra plus i kanten.

Hank Erix står i vanlig ordning för en briljant insats vid mikrofonen. Hans genuint varma röst har ett unikt uttryck och en förmåga att skapa ljuvliga illusioner om en värld där solen alltid skiner och mojiton är perfekt blandad.

Houston är:
Hank Erix – sång
Carl Hammar – gitarr
Richard Hamilton – keyboards, piano
Niels Walter – bas
Erik Modin – trummor

Betyg 9/10

Släpps nu på fredag den 14 juli via Frontiers 

Av Anders Högberg

Lämna ett svar