Intervju med Emil Sigfridsson inför släppet av sitt nya album

DMB har varit i kontakt med sångaren/låtskrivaren Emil Sigfridsson och ställt lite frågor inför släppet av nya albumet “Back To Yesterday”.

Tror det är ganska många som kommer ihåg dig från Fame Factory och även Melodifestivalen för en hel del år sedan. Men sedan blev det relativt tyst. Kan du berätta lite vad du hållit på med de senaste åren?

Efter Fame Factory och Melodifestivalen kände jag att jag ville göra något annat rent musikaliskt. Jag bodde i Stockholm under den tiden, för det var där man skulle bo för att synas och höras så mycket som möjligt. Jag tröttnade helt enkelt på det livet och längtade hem till Skåne igen. Jag hade länge haft en dröm om att producera musikaler så jag sökte rättigheterna till Elton Johns musikal Aida, som jag sedan satte upp på Kristianstads Teater 2007. Det gav mersmak och sen dess så har jag producerat 13 musikaler, bla Tarzan, RENT, Jesus Christ Superstar, We will rock you, Rock of Ages och nu senast The Phantom of the Opera. I kombination med det så har jag frilansat som sångare i alla möjliga sammanhang. Jag har även musicerat mycket ihop med min farsa och med min familj. Har även producerat en krogshow som heter Ages of Rock där vi nu är inne på sjätte året.

I våras blev du utnämnd till årets guldambassadör i din hemstad Kristianstad. Hur var det det att ta emot en sådan utmärkelse?

Det kändes verkligen hedrande. Jättekul att få den uppskattningen från sin hemstad för det jag gjort här.

Du släpper nu ditt första album på 17 år och även det första på engelska. Vad är anledningen till att det tagit så lång tid?

Den största anledningen är att jag fokuserat mycket på arbetet med musikalerna. Sen har familjelivet tagit sin tid också.

Kan berätta lite om ditt nya album “Back To Yesterday”?

Titeln är en liten blinkning till titeln på mitt första album som jag släppte efter Fame Factory med Bert Karlsson. Den plattan hette Tillbaka till igår. Back to yesterday innehåller elva nyskrivna låtar och en Lady Gaga cover. Jag har varit med och skrivit musiken till åtta av låtarna med Tobias Wernersson, och Jessica Wetterstrand Sjöberg har skrivit texterna. De resterande tre låtarna har några musicerande vänner bidragit med. Tobias Wernersson som tidigare spelade gitarr och skrev låtar i Supreme Majesty har också producerat plattan.

Har du några egna favoritspår?

Svårt att välja några favoriter men jag tycker Spanish Lullaby blev häftig med inslagen av flamenco. Sen gillar jag Hold on som Tobias och Jonas Svensson har skrivit, den andas lite Survivor som är ett av mina favoritband.

Vilka mer än du är med och lirar på albumet?

Tobias spelar det mesta på plattan. Han spelar gitarr, bas, keys och körar. En trummis som jag jobbat med många år, David Hahne, har lagt trummor och percussion. Sen har min mångårige pianist Jonas Svensson lirat piano på ett par låtar. Jag har bidragit med lite acke.

Hur kom det sig att du bestämde dig för att göra en AOR platta?

Jag har haft en tanke i många år att jag skulle vilja göra en platta med den typ av musik som ligger mig varmast om hjärtat, nämligen rock. Plattorna som jag släppte med Bert Karlsson blev på nått sätt bara snabba produkter som skulle spelas in så fort som möjligt och krängas i så många exemplar som det bara gick. Det blev inget eget uttryck, inte så mycket själ i det och inte den genre som jag helst ville göra. Men jag var såklart glad och tacksam som ung sångare då att jag fick släppa skivor med honom. Men nu är jag 40+ och kände att det var dags att göra något eget. När pandemin kom och alla mina musikjobb försvann så hittade jag tiden att spela in albumet.

Plattan har redan fått en hel del positiv respons med bland annat fina recensioner inte minst här på DMB. Det måste kännas bra?

Det känns verkligen helt fantastiskt. Jag var lite rädd att den publiken som jag haft sen tidigare inte skulle gilla de nya låtarna och den nya stilen men de har verkligen varit positiva och kommit med glada tillrop. Kanske kan jag hitta lite ny rockpublik nu också.

Vad har du på gång framöver?

Det som ligger närmast i tiden är krogshowen Ages of Rock där vi kör de bästa rocklåtarna från 80- och 90-talen blandat med mycket humor där vi driver med genren på hjärtligt sätt. Har även en del julkonserter inbokade i december. Sen har vi planer på att sätta ihop ett band och försöka komma ut och spela det nya materialet från Back to yesterday.

—-
/ Henric Wahlberg

Lämna ett svar