Recension: Michael Catton – “Point Of No Return”

Den dansk-brittiske rocksångaren Michael Catton (ex Tainted Lady) har visat sig vara en väldigt trevlig ny bekantskap. Nu släpper han sin första platta under eget namn och donerar i och med detta välbehövligt friskt blod till en i mångt och mycket översvämmad och urvattnad marknad för den här sortens musik.

För tillsammans med demonproducenten och gitarristen Soren Andersen (Glenn Hughes, Mike Tramp) har han snickrat ihop en riktig höjdarplatta som tagit sikte på 80-talets melodiösa hårdrocksscen. Vi som gillar band som Van Halen, Whitesnake, Winger och Europe får vårt lystmäte här. Att sedan Andersen rattat in en organisk och spänstigt levande ljudbild är bara grädde på moset.

Låtmaterialet på skivan är varierat och dynamiskt och formatet med tio låtar på 40 minuter har inte sällan visat sig fungera alldeles utmärkt. Från saker som cigarettändare-balladen Never Say Goodbye till riviga Armageddon Again, där Andersen leker Jake E Lee, visar Catton vilken utmärkt sångare han är. Första singeln Ready For the Takin’ är en härligt lättsam rökare som gjord för att spelas på radio. Överlag är det här en skiva som är ordentligt upplyftande och den kommer få dig att dra på smilbanden och hytta med näven i luften, lyssna bara på småbluesigt studsiga Livin’ Lovin’ för bevis. Visst hade jag kunnat leva utan onödigt hårda Lights Out men däremot är vackert känslosamma Brother en alldeles perfekt final. Och då har jag ändå inte nämnt Faith och Hearts in Danger som är två kanonspår.

Det här är en platta som förtjänar all framgång och det ska bli ett sant nöje att följa Michael Catton’s fortsatta karriär som det framtidshopp han är inom genren.

Line up:

Michael Catton – vocals 
Soren Andersen – guitar 
Chris Catton –  keyboards, backing vocals
Michael Gersdorff – bass
Allan Tschicaja – drums 

Släpps den 10 november via Mighty Music

Betyg: 8/10

Av Anders Högberg

Lämna ett svar